Hlavní obsah

Malí nakladatelé bijí na poplach

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli vládním restrikcím zůstávají minimálně do 20. listopadu uzavřena knihkupectví, což ohrožuje tržby zejména malých nezávislých nakladatelů, kteří se zaměřují na nekomerční a nízkonákladovou literaturu. Hledají proto možnosti, jak v nepříznivé situaci přežít. Cestou může být například i napojení na síť rozvážkové služby.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Knihkupci věří, že se brzy situace uklidní.

Článek

Podzimní protiepidemická opatření opět znemožnila přímý prodej publikací malých nakladatelů, kvůli čemuž čelí značným příjmovým ztrátám. Na jejich přesné vyčíslení je ještě brzy, ale například nakladatelství literatury pro děti a mládež Meander odhaduje zhruba třicetiprocentní snížení zisku, Větrné mlýny vydávající nemainstreamová díla hovoří dokonce až o osmdesáti procentech.

Špatnou ekonomickou situaci navíc ztěžuje fakt, že největší tržby nakladatelství vždy mají v právě začínajícím předvánočním období. Vymýšlejí tedy strategii, jak v současnosti prodej podpořit.

„Lidé si knihy mohou vyzvednout v našem výdejním okénku. Nebo si je nechat dovézt společností Wolt, kde si běžně můžete objednat jídlo z restaurace a nově také potravu pro duši,“ sdělila Právu Markéta Hrnčířová z Meanderu.

Vstup jen bez roušky. Lidé v Brně udali otevřenou bižuterii

Krimi

Malí nakladatelé většinou provozují i e-shop, který však výpadky příjmů nahrazuje spíše nepatrně. „K jeho zprovoznění nás dotlačila březnová uzávěra knihkupectví,“ řekl Právu spoluzakladatel nakladatelství Zeď Jan Dražan.

„E-shop máme zaběhnutý a napínáme veškeré síly tímto směrem. Připravujeme na něm akce pro naše zákazníky, třeba takzvané nouzové knižní balíčky,“ uvedla Hrnčířová.

Nakladatelství takto vybírá pro různé věkové kategorie dětí čtyři knihy, z nichž jednu dostanou čtenáři zdarma.

Zájem o audioknihy

Zatímco e-knihy považují oslovení nakladatelé za nepříliš významnou část svého sortimentu, například Meander si všímá zvyšujícího se zájmu o audioknihy. V crowdfunding, tedy formu financování, kdy se na projekt s danou cílovou částkou skládají menšími částkami jednotlivci, věří u konkrétních titulů.

Zavřené obchody bojují o lidi na internetu

Ekonomika

„Že bychom žádali o peníze na pomoc o přežití proti viru, to se mi nezdá,“ řekl Právu šéfredaktor nakladatelství Větrné mlýny David Minařík.

Vládní programy nakladatelstvím pomohly víceméně okrajově. „V létě jsme využili COVID nájemné, které se vztahovalo na období, kdy bylo naše knihkupectví zavřené,“ dodala Hrnčířová.

Program COVID kultura nakladatele nezahrnul mezi podnikatelské subjekty, které mohou o podporu žádat. Cech malých nakladatelů se proto otevřeným dopisem obrátil na ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

„Podle ministerstva jsou v kultuře akutnější případy než nakladatelé. Máme nyní přesně specifikovat, co by nám pomohlo. Chystáme další dopis, v němž požádáme o rozšíření grantové podpory i na distribuci knih, stejně jako to mají filmaři. Ministerstvo nám přispívá pouze na jejich výrobu,“ informovala Právo o následujícím postupu zakladatelka Meanderu Ivana Pecháčková.

Blatný: Je nutné připravit řízené rozvolňování opatření

Koronavirus

„Uvítala bych také, kdyby se prostřednictvím evropských dotací podpořil nákup knih do knihoven, kterým na ně nestačí peníze,“ doplnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám