Hlavní obsah

Lipnu už nekralují Nizozemci, vytlačují je Rakušané a Rusové

– Lipno
Právo, Vladimír Vácha

Nizozemci už nejsou největšími zahraničními zájemci o parcely na břehu Lipna. Vytěsňují je především Rakušané a v menší míře i Rusové.

Foto: Vizualizace ACB, a. s.

Přes pět desítek domků splňujících požadavky na zástavbu v šumavské krajině vyroste na břehu Lipna u Kovářova.

Článek

„Střední třídu v Nizozemsku zasáhla finanční krize mnohem tvrději než u nás, a to se okamžitě projevilo v zájmu o koupi pozemků a investic obecně. Zatímco počátkem devadesátých let byli Nizozemci jedničkou, dnes se vytrácejí a jejich zájem především o nákladnější investování klesá. U Rakušanů pak v posledních letech pozoruji trend kupovat již dokončené domky na atraktivních místech,“ řekl Právu, jak vnímá osobně současný stav trhu s nemovitostmi ve svém regionu, lipenský starosta Zdeněk Zídek (nezávislý).

U solných jezer je obsazeno

Většina developerů, kteří nabízejí pozemky na atraktivních místech u lipenské vodní nádrže, jeho slova potvrzuje. A shodují se v tom, že kouzlo Lipna a jeho okolí začíná objevovat především bohatší rakouská klientela, které stejně jako té české nevadí cena za čtvereční metr pozemku kolísající nyní od 1700 do 2500 korun.

„Je to hlavně tím, že od konce 80. let Rakušané už jen těžko seženou pozemky u domácích solných jezer, a tak nyní začínají ve větší míře soustřeďovat pozornost na Šumavu v okolí Lipna. Navíc zjišťují, že je zde zázemí jak na letní, tak na zimní aktivní odpočinek. Oceňují perfektně fungující lipenský areál na Kramolíně se stezkou v korunách stromů, ale i ten na Hochfichtu v sousedním Rakousku, síť cyklostezek či blízkost unikátních historických památek v Českém Krumlově nebo ve Vyšším Brodě,“ vyjmenoval některé z předností Lipenska Michal Frömel z akciové společnosti ACB s tím, že o polovinu parcel, které společnost ve zdejší lokalitě nabízí, projevují zájem právě Rakušané.

Podle něj přibývá i klientů, kteří mají zájem o kompletní služby. To znamená, že si nejen koupí parcelu a nechají si na ní postavit dům, ale požadují rovněž zajištění úpravy zahrady a v budoucnosti i drobnou běžnou údržbu nemovitosti.

Fascinující výhled

„Dlouho jsme s manželkou zvažovali, zda investovat do pozemku a příležitostného bydlení v Čechách, a nakonec nás přesvědčil známý, který nás loni v zimě vzal na Lipno, a v létě jsme společně vyrazili do Krumlova. Okolí i možnosti sportovního vyžití mě uchvátily. Už jsem si prohlédl jednu z parcel v Kovářově. Má kolem 2000 metrů a výhled na jezero je fascinující. A co je důležité – cena odpovídá mé představě a možnostem. Navíc developer nabízí i stavbu nízkoenergetického domu s třetinovou spotřebou energií s možností výběru zdroje vytápění ze tří variant a poté i komplexní servis,“ řekl deníku Právo jeden z potenciálních klientů ACB Hans Joachim Falk.

Frymburský starosta Oto Řezáč (nezávislý) je přesvědčený, že Kovářov, který do katastru Frymburku patří, je jedním z nejatraktivnějších míst, jež u Lipna ještě zbývají k možné individuální zástavbě, a v budoucnosti bude patřit k nejprestižnějším adresám na břehu šumavské vodní nádrže.

To, že se v Kovářově postaví více než padesát domků, pomůže i místním. „Projekt rozvolněním na méně staveb prošel podle mého názoru pozitivním vývojem, a co je podstatné, obci vyřeší problém s odpadními vodami, čističkou a rozvodem pitné vody,“ konstatoval starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám