Hlavní obsah

Lidem postiženým energetickou krizí se zvýší příspěvek na bydlení, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ve středu schválila pomoc pro lidi, kteří byli zasaženi rostoucími cenami energií. V rámci novely zákona o státní sociální podpoře rozhodla o zvýšení příspěvku na bydlení. Vláda předloží zákon v legislativní nouzi.

Lidem postiženým energetickou krizí se zvýší příspěvek na bydlení, schválila vládaVideo: ČTK

 
Článek

„Počítáme, že tento návrh bude do konce ledna projednán v obou komorách parlamentu a nabude účinnosti, která bude zpětná k prvnímu lednu,“ oznámil na tiskové konferenci po jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na příspěvek na bydlení budou mít podle ministra nárok domácnosti žijící mimo Prahu, u kterých 30 procent jejich příjmů nebude stačit na pokrytí nákladů na bydlení. U pražských domácností se bude jednat o 35 procent příjmů.

„Příspěvky jsme navýšili tak, aby odpovídaly nárůstu cen elektřiny a plynu, který tady v tento okamžik je. Jsme připraveni v průběhu roku 2022 operativně reagovat, pokud budou nárůsty pokračovat,” dodal Jurečka s tím, že příspěvky budou případně navyšovány prostřednictvím vládních nařízení, aby nemuselo opakovaně docházet k dalším úpravám zákona.

Jurečka: Pomoc s energiemi spustíme v lednu

Domácí

Podle Jurečky se jedná o adresnou pomoc, která státní kasu tolik nezatíží. „Není to plošné řešení, které by stálo daňové poplatníky přes 30 miliard ročně. Je to adresné řešení. Počítáme s náklady, které by se měly pohybovat mezi 2,5 až třemi miliardami korun,“ dodal.

Podporu by měli dostat i podnájemníci

Podle novely by se takzvané normativní náklady, z nichž se příspěvek na bydlení vypočítává, mohly jednorázově zvednout podle počtu osob v domácnosti a typu bydlení zhruba o 1100 až 2100 korun. Podporu by nově mohli pobírat i podnájemníci.

Normativ se pohybuje v družstevních a vlastních bytech podle počtu členů domácnosti od zhruba 5000 do 12 200 korun. V nájmu je to pak asi od 5600 Kč do 20 500 korun, roli hraje i velikost města.

Lidem, kteří žijí sami v nájmu či podnájmu, by se měl normativ zvednout o 1120 korun. Ve vlastním či družstevním bytě by to bylo o 1180 korun. Pro dvojici by se normativ podle novely měl v nájmu upravit o 1130 korun, ve vlastním a družstevním bytě o 1219 korun. Třem lidem by částky pro výpočet dávek vzrostly o 1607 a 1733 korun, čtyřem a více osobám pak o 1974 a 2147 korun.

Novelu zákona předloží vláda v legislativní nouzi, aby mohli lidé na příspěvky dosáhnout co nejdříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám