Hlavní obsah

Lidé za pandemie osedlali elektrokola

Právo, Tomáš Volf

Jarní počasí a omezení pohybu na veřejnosti láká lidi do krajiny. Viditelně častěji v těchto dnech vyrážejí také na kolech, přičemž markantně přibylo elektrokol.

Foto: Novinky

Elektrokola jdou podle prodejců na dračku.

Článek

„Běhám pravidelně lesem pod úbočím Jeseníků. Na své trase obyčejně potkám jednoho dva osamělé cyklisty. Teď to pravidelně bývají skupiny, je jich třeba i osm a jsou to starší lidé, zvláště ženy si do kopců troufnou, protože jedou na elektrokole,“ vylíčil Právu 40letý Michal ze Šumperka.

Epidemie koronaviru mnoha podnikatelům vážně uškodila, jiným naopak pomohla. Vedle e-shopů s potravinami a internetových obchodů karanténa pomohla také obchodu s koly, a zvláště těmi s možností pohonu na elektřinu.

Čtyřletá holčička v Praze ujela na kole otci, strážníci ji našli až o pět kilometrů dál

Krimi

„Můžeme potvrdit, že v době pandemie prodej elektrokol vzrostl. Oproti srovnatelnému období v loňském roce jsme zaznamenali výrazný nárůst prodejů elektrokol MTF řádově v desítkách procent,“ řekla Právu mluvčí Mountfield Kateřina Böhmová.

Podle ní je to pochopitelné, neboť cyklistika byla jednou z mála volnočasových aktivit, kterou šlo provozovat bez výraznějších omezení i za restriktivních opatření.

Obyvatelé italských měst dostanou kvůli epidemii peníze na kolo

Koronavirus

Cyklisté mohli na kolo do přírody bez roušky v souladu s vládními omezeními už zkraje dubna, podobná úleva platila i pro běžce. Podle Böhmové je obliba elektrokol u zákazníků také výrazem toho, že se lidé připravují na trávení letošní dovolené v tuzemsku. Což je spojené s výlety. Elektrokola jsou pro tyto aktivity ideální volbou, cestu usnadní, takže ji bez problémů zvládnou i méně zdatní jedinci a dojedou do míst, kam by si s normálním kolem už netroufli.

Kolo seřídí před domem

Velký nárůst prodejů zaznamenala také společnost Bikero, jež prodává klasická kola i elektrokola. Na vlnu zájmu obratně naskočila s velkou reklamní kampaní v televizi.

„Hned v sobotu 14. března, kdy byl vyhlášen zákaz maloobchodního prodeje, jsme v brzkých ranních hodinách přestavěli naše prodejny na výdejní místa a po celou dobu jsme zde našim zákazníkům vydávali internetové objednávky. Všichni naši zaměstnanci i v době uzavření prodejen pracovali,“ řekl Právu ředitel Bikero Martin Kudrna.

V Jeseníkách se těžce zranil muž na elektrokole, neměl přilbu

Domácí

„Na rozdíl tedy od některé naší konkurence jsme nepřistoupili k propuštění jediného zaměstnance, naopak v posledních týdnech jsme museli náš tým rozšířit, a to zejména v logistice a na zákaznickém centru,“ dodal.

Součástí nového přístupu byl i rozvoz kol a jejich seřízení před domem zákazníka. Tah se vyplatil, tržby firmě stouply na téměř trojnásobek loňské sezony. Podle dat serveru Zboží.cz stoupl zájem i o další zboží pro sport a volný čas. U zahradních bazénů nebo lehátek poptávka stoupla zhruba o 70 procent, o 54 procent se zvýšil zájem o zahradní houpačky.

Výběr článků

Načítám