Hlavní obsah

„Lidé mají právo být oblečeni.“ H&M čelí v Rusku žalobě kvůli zavřeným prodejnám

Švédský módní řetězec H&M čelí v Rusku žalobě. V Přímořském kraji firmu zažaloval právník za diskriminaci ruských zákazníků na základě jejich národnosti. Jako odškodnění za nemajetkovou újmu požaduje 700 tisíc rublů (277 tisíc korun). Informoval o tom nezávislý ruský server Meduza.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

H byla jednou z prvních zahraničních firem, které v reakci na napadení Ukrajiny přerušily v Rusku svůj byznys. Prodejce zavřel všech svých 168 kamenných prodejen v zemi a rovněž přerušil provoz e-shopu.

To se ale nelíbí tamnímu šéfovi advokátní kanceláře Argument Dmitriji Kachanovi, jenž na prodejce oděvů vyplnil žalobu u Spasského okresního soudu. Zasedání je naplánováno na 29. června.

Odchod západních firem z Ruska pokračuje. Nově se přidává Marks & Spencer

Ekonomika

„Domnívám se, že jednání obchodu H, v jehož důsledku se jeho prodejny zavřely výhradně na území Ruské federace, je diskriminací vůči všem občanům Ruské federace,“ uvedl Kachan.

Rus má právo se oblékat

„Jsem občanem Ruské federace, mám právo nakupovat oblečení v této existující organizaci. Oblečení není luxusní zboží. Oblečení je nutnost a nikdo nemá právo lidem narušit bez ohledu na jejich národnost jejich přirozené potřeby – být oblečen a obut. Domnívám se, že pokud obchody zavírají výhradně na území Ruské federace z jejich vlastní svobodné vůle, a nikoliv z důvodu vynucených okolností, pak bude spotřebitel v nevýhodě,“ dodal Kachan.

Z Ruska odchází i Levi’s. Téměř po třiceti letech

Stalo se

Po společnosti tak požaduje finanční odškodné a zároveň chce vytvořit precedens, kterého by mohli využít i další potenciální žalující.

Z ruského trhu se v posledních týdnech definitivně stáhly i jiné oděvní řetězce, jako například Marks & Spencer nebo Levi's.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám