Hlavní obsah

Liberty Ostrava vyplatí zaměstnancům prémii 13 070 Kč

Právo, Pavel Karban

Liberty Ostrava vyplatí do konce týdne všem zaměstnancům včetně agenturních pracovníků prémii 13 070 korun čistého. Má jít o mimořádnou odměnu k 70. výročí založení hutě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Logo Liberty Ostrava

Článek

Celkem firma vyplatí 134 milionů, uhradí je ze zisku 260 milionů korun vzešlého z prodeje části emisních povolenek sesterské firmě v rumunském Galati. Transakce se udála přesto, že vedení skupiny GFG Alliance, která je vlastníkem Liberty Ostrava, ujišťovalo, že povolenky zůstanou v Ostravě. Z povolenek za 5,5 miliardy, jimiž podnik disponuje, byly prodány povolenky za miliardu. Zbylé peníze mají posloužit ke zpětnému odkupu povolenek v budoucnu.

Odbory nabídku dvakrát odmítly

Situaci v podniku sleduje i česká vláda, její zástupce v dozorčí radě inicioval na dnešek mimořádné jednání rady a chce kvůli transakci s povolenkami podat podnět na Finanční správu. S členy rady a vedením podniku bude ve středu na místě jednat i ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Babiš chce finanční kontrolu v Liberty Ostrava

Ekonomika

Prodej povolenek do Rumunska se nelíbí ani odborům. Vadí jim porušení slibu ze strany vedení, mají strach, že GFG Alliance chce vyvést peníze z podniku. GFG Alliance má totiž problémy kvůli insolvenci hlavního věřitele, britské finanční společnosti Greensill Capital. Prodej povolenek do Rumunska se však podle listu The Financial Times udál proto, že Rumuni své povolenky předčasně vyprodali.

Odboráři zvažují právní kroky a na středeční odpoledne připravili v Ostravě protest. Předseda nejsilnější odborové organizace v huti Petr Slanina řekl, že už před dvěma měsíci dostaly odbory v rámci vyjednávaní nabídku, že zaměstnanci obdrží 3000 Kč, když odborům nebude vadit půjčení povolenek na tři miliony tun oxidu uhličitého do Rumunska. „Nabídku jsme odmítli, nechtěli jsme spojovat povolenky s vyjednáváním,“ popsal.

Vedení Liberty slíbilo zástupcům vlády, že povolenky zůstanou v Česku

Domácí

Další nabídka od majitele huti zněla, že do Galati půjčí huť povolenky na 2,5 milionu CO2 a hutníci dostanou prémii 13 tisíc Kč. „I tuto nabídku jsme odmítli. Jsme přesvědčeni, že zaměstnanci si odměnu zaslouží nejen z důvodu výroby a vysokých zisků, ale také proto, že nedošlo k vyplacení sta procent prémií a k navýšení mezd v letošním roce došlo až k 1. dubnu,“ vysvětlil Slanina.

Vedení ostravské huti nyní oznámilo, že odměnu vyplatí coby poděkování lidem za jejich výjimečné nasazení, pracovní úsilí a loajalitu. „Také díky nim můžeme realizovat plány, jejichž cílem je vytvořit z huti předního výrobce kvalitní a zelené oceli ve střední Evropě,“ poukázal Václav Habura, ředitel pro výrobu v Liberty Ostrava, s tím, že zbytek peněz z prodeje povolenek půjde na budoucí investiční projekty v huti.

Majitel z Liberty Ostrava údajně prodal emisní povolenky do Rumunska

Ekonomika

Liberty Ostrava má přes 6000 zaměstnanců, huť dodává své výrobky do více než 40 zemí. Podle jejího vedení je na tom podnik dobře, neboť produkce za 1. čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loňska vzrostla o více než 20 procent. Hrubý provozní zisk podniku za první tři letošní měsíce má být ve výši 60 milionů eur (zhruba 1,5 mld. Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám