Hlavní obsah

Krize Airbusu zvyšuje produkci českého výrobce součástek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Francouzský výrobce letadel Airbus plánuje kvůli snížení nákladů omezit počet dodavatelů. To by paradoxně mohlo pomoci Znojemským strojírnám, které vyrábí díly pro tři typy letadel. Díky poklesu dodávek pro zpožděné A380 roste výroba jiných typů letadel. Objem výroby vzrostl v posledních týdnech oproti plánu o víc než polovinu. Firma má dokonce signály, že by Airbus mohl do Znojma přesunout část výroby ze zahraničí.

Článek

Znojemské strojírny zatím dodávaly ročně téměř 100 000 kusů komponentů pro letadla A321 a Embraer 170. Díly pak montovala pražská společnost Letov. Od jara vyrábí ve Znojmě součástky pro největší dopravní letadlo na světě Airbus A380. Firma kvůli tomu investovala 17 miliónů korun do technologií. Zakázka za 8,5 miliónu korun ročně měla trvat nejméně pět let, jako výhradní dodavatel 21 dílů měl závod vyrobit 60 000 součástek za rok.

Právě kvůli stroji A380 se teď francouzská firma dostala do potíží. Technické problémy projekt zpožďují již o dva roky. Harmonogram objednávek jde nyní dolů, přiznal ředitel strojíren Josef Sigmund. "Výroba pro A380 postupně klesá a zvolna se zastavuje, Airbus to ale kompenzuje navýšením objednávek u ostatních letadel," uvedl ředitel. Pro Znojemské strojírny to znamená nárůst z plánovaných deseti miliónů korun na 16 miliónů.

Airbus odebírá jen 20 % výroby strojíren

Podle Sigmunda by v případě ukončení spolupráce s Airbusem musela firma vrátit dotaci šest miliónů korun, kterou získala od státu a Evropské unie na nové technologie. Zastavení výroby pro Francouze by ale na chod firmy nemělo mít výrazný vliv. Airbus odebírá méně než 20 procent znojemské produkce.

Vizitka Znojemských strojíren

Znojemské strojírny vznikly v roce 1992 v prostorách bývalého pobočného závodu Motorpal Jihlava. V podniku pracuje 135 lidí, obrat společnosti za rok 2005 činil 93 miliónů korun. Největšími zákazníky Znojemských strojíren jsou francouzská společnost Goss, která vyrábí tiskařské stroje, a pražská firma Letov. Strojírny dodávají do Francie, Švýcarska, Dánska nebo Itálie.

Airbus po zpoždění s dodávkou obřího superjumba A380 obnoví smlouvu jen ze šestinou z dodavatelů. V České republice pro Airbus pracuje také letecký výrobce Aero Vodochody. "Program na dodávky dílů pro Airbusy řady A320 a A340 nemá významný vliv na celkové tržby Aera. Redukcí by mohl být ovlivněn jen případný rozvoj, respektive očekávané zvyšování objemu dodávek pro tohoto partnera v budoucnu," informoval mluvčí Aera Vítězslav Kulich.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám