Hlavní obsah

Koruna opět vylepšila své maximum za epidemie

Česká měna v pátek k euru vylepšila své maximum od doby před začátkem epidemie koronaviru. Zpevnila o desetník na 25,79 Kč/EUR i díky prognóze České národní banky. Vůči dolaru si koruna polepšila o 16 haléřů na 21,45 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online a vyjádření analytiků. Na úrovni pod 26 Kč/EUR se kurz drží od začátku týdne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Poprvé od poloviny března loňského roku dnes koruna posílila mírně pod 25,80 Kč/EUR,” podotkl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Českou měnu podle něj podpořila ve čtvrtek zveřejněná prognóza ČNB, která nadále ukazuje na nutnost poměrně výrazného utahování měnových podmínek a také očekává před koncem roku posilování koruny k 25,40 Kč/EUR.

Koruna je nejsilnější k euru od březnového nouzového stavu

Ekonomika

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk upozornil, že koruna si v pátek polepšila a své zisky drží, ačkoli nálada ve světě s koncem týdne uvadá. „Stále předpokládáme vliv výhledu měnové politiky, poté co centrální bance v prognóze i při snížení očekávaného kurzu vychází potřeba zvyšovat sazby,” dodal.

Impulz k posílení koruny hledají v prognóze ČNB také analytici společnosti Next Finance. „Sázky na zvýšení sazeb v ČNB ve druhé polovině roku 2021 tedy neklesají. To bude prozatím korunu chránit před větším oslabením, které by si ale aktuálně překoupená koruna zasloužila,” uvedli.

Reklama

Výběr článků

Načítám