Hlavní obsah

Koronavirus zastavil výrobu známých brambůrek, firma bojuje o přežití

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmářské brambůrky hořčicové, česnekové, nebo jen solené. Jejich výrobu nyní poprvé kvůli epidemii koronaviru musela zastavit rodinná firma z Havířova, která za své výrobky obdržela v roce 2019 cenu Regionální potravina. Firma podle svých majitelů bojuje o přežití.

Foto: archiv Pavel Hradil

Výroba farmářských brambůrků se sice zastavila, ale na skladě ještě jsou.

Článek

Brambůrky zde vyrábí ručně, a ještě z kvalitních brambor od okolních pěstitelů. Jejich sortiment doplňuje také med z Jeseníků a prodej Báťkových bylinkových sirupů.

„Nebyla jiná možnost vzhledem k nastaveným opatřením a značným omezením, bojujeme o přežití. Polovina našich odběratelů je sice z obchodů, které jsou otevřené. Ale i tam šel prodej dolů. Druhou polovinu jsme ale dodávali do restaurací, hospůdek či jsme jezdili prodávat na různé farmářské trhy a akce. A to už nyní není možné,“ vysvětloval Právu majitel firmy Farmářské brambůrky/E-VITAE ovoce a zelenina Pavel Hradil.

Druhá vlna v pražských hospodách: Hosté přestali chodit, tržby prudce padají

Ekonomika

Rodinná firma boj nevzdává

Dodal, že společně s manželkou Alenkou, která je druhou majitelkou společnosti, a jejich čtyřmi zaměstnanci, svůj boj nevzdávají. „Vrátili jsme se k tomu, co na jaře při lockdownu. Tehdy jsme na tom byli podobně. Nebyl odbyt, zůstalo nám na skladě velké množství brambor od místních pěstitelů a další jsme měli objednané. A tak jsme brambory začali prodávat přes náš e-shop www.farmarske.cz a rozvážet. A protože se to tehdy chytlo, tak to děláme zase,“ líčil podnikatel, který firmu buduje čtyři roky.

Rozšiřují sortiment i působnost

Na svůj e-shop nyní společnost přidala také prodej domácích vajíček a česneku. „Snažíme se rozšířit svůj segment, abychom nezůstali jen u těch brambůrků, kde to teď nejde. A domácí zeleninu a vajíčka vozíme lidem přímo domů. Rozvážíme hlavně v okresech Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek, ale jezdíme i na Opavsko a Krnovsko. Ale to méně,“ popisoval Hradil.

Dalším krokem nyní podle něj je, že chtějí rozšířit okruh působnosti své firmy. Dosud se totiž specializovali jen na Moravskoslezský kraj. „Snažíme se nyní rozšiřovat své vzdělání i co se týče internetového marketingu a rádi bychom nabídli své brambůrky na území celého Česka,“ shrnul majitel brambůrkářské firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Restaurace jsou bez tržeb, kuchaři odcházejí

Restaurace, hospody a bary kvůli opatřením proti šíření nákazy letos přijdou o tržby až za 60 miliard korun. Jejich personál si proto mnohdy musí hledat jinou...

Výběr článků

Načítám