Hlavní obsah

Klaus kritizoval ČNB kvůli deflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O tom, že vztahy prezidenta Václava Klause a České národní banky by se daly jen ztěží nazvat ideálními, nepochybuje téměř nikdo. V březnu prezident v souvislosti s Union bankou uvedl, že je přesvědčen o nutnosti personálních změn v ČNB. Dnes ČNB obvinil z restriktivní politiky, která tlačí ceny dolů a umožnila již čtvrt roku trvající deflaci.

Foto: Hynek Mojžíš

Adam Adlt, který je juniorským vicemistrem Evropy v in-line bruslení, překonal v plzeňském Škodalandu rekord Martiny Sáblíkové.

Článek

Čtvrt roku trvající deflace v České republice není pozitivním jevem, míní prezident Václav Klaus. ČNB se snaží do ekonomiky pouštět minimum peněz, což je fatální omyl, uvedl na dnešním semináři na téma "Deflace v ČR: záměr, nebo nechtěné dítě?". Deflace je podle Klause pozitivním jevem pouze v případě, když je pokles cen způsoben technickým pokrokem a vysokým růstem produktivity práce. "To ale není případ ČR," dodal.

Také podle některých dalších přednášejících je deflace v tuzemsku nechtěné dítě a způsobila ji restriktivní politika ČNB. Podle jiných účastníků však i "nechtěné dítě" může přinášet radost, a to především zaměstnancům, kterým rostou reálné mzdy, a důchodcům, kterým rostou reálné důchody.

První kritická slova na stranu ČNB pronesl Václav Klaus v diskusním pořadu TV Nova na počátku března, krátce po svém zvolení prezidentem. Tehdy označil situaci kolem Union banky za další nezvládnutý bankovní případ v zemi. Uvedl, že je přesvědčen o nutnosti personálních změn v České národní bance, avšak nebude ji iniciovat. Základním problémem podle Klause je, že bankovní dohled nebyl vykonáván pečlivě a problém Union banky se dlouhodobě neřešil. Centrální banka však jakoukoli odpovědnost za vzniklou situaci odmítla.

Reklama

Související články

Učitelé zmapovali Chaloupky

Na středisku Chaloupky proběhl o víkendu seminář z cyklu Učíme se v přírodě. Tentokrát se zde vzdělávali učitelé se zájmem o problematiku geografických...

Výběr článků

Načítám