Hlavní obsah

Plyn nebude, je to v rukou vyšší moci, napsal Gazprom německým společnostem

Aktualizováno

Německá společnost Uniper, která je největším odběratelem ruského plynu v Německu, dostala od ruské plynárenské společnosti Gazprom oznámení o zásahu vyšší mocí. To by znamenalo, že se Gazprom snaží vyvázat z odpovědnosti za neplnění závazků vůči Uniperu. Německý podnik ale sdělil, že oznámení Gazpromu neuznává, protože má retroaktivní účinnost, a to od 14. června. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Také německá energetická společnost RWE obdržela dopis, ve kterém jí Gazprom oznamuje nemožnost plnit své závazky.

Reuters krátce předtím s odkazem na své zdroje napsal, že Gazprom vyhlásil zásah vyšší moci na dodávky zemního plynu do Evropy nejméně jednomu významnému odběrateli, kterého ale nejmenoval. Odvolával se na dopis Gazpromu s datem 14. června, později uvedl, že dopis má datum 14. července. Účinnost oznámení je od 14. června.

V dopise se uvádí, že Gazprom nemůže splnit své dodavatelské závazky kvůli „mimořádným“ okolnostem, které jsou mimo jeho kontrolu. Podle zdroje Reuters se daný dopis měl týkat dodávek do Německa prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1.

Odvolání se na vyšší moc využívá podnik v případě, že je zasažen něčím, co nemůže ovlivnit, vysvětluje Reuters.

Nord Stream 1 je do čtvrtka zcela mimo provoz kvůli každoroční údržbě, jež začala minulý týden v pondělí.

Kanada poslala turbínu pro Nord Stream 1 do Německa, píše ruský list

Ekonomika

Už předtím však Gazprom snížil dodávky přes Nord Stream 1 na 40 procent celkové kapacity. Zdůvodnil to technickými problémy s kompresorovou turbínou.

Její opravu provedla v Kanadě německá společnost Siemens Energy. Kvůli západním sankcím ale Kanada odmítala turbínu poslat zpět. Nakonec tak učinila v neděli na žádost Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám