Hlavní obsah

Islandské problémy zasahují Česko, Hradec Králové možná přijde o milióny

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Problémy Islandu se přelévají i do České republiky. Hradec Králové možná kvůli investicím do tamních dluhopisů přijde o desítky miliónů korun. Novinkám to potvrdil mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda.

Foto: IPA, Reuters

Hradec Králové má část peněz ve zestátněné islandské bance Landsbanki.

Článek

Podle něj volné prostředky města spravuje ČSOB Asset Management. Necelých deset procent ze 781 miliónů korun totiž investoval do dluhopisů islandských bank Glitnir a Landsbanki. Ty byly před několika dny zestátněny.

Následně islandský premiér Geir Haarde přiznal, že země stojí před bankrotem. Proto Hradci Králové hrozí, že o peníze přijde.

Svoboda Novinkám řekl, že islandské banky byly kdysi výborně hodnoceny, co se týče investic. Pravděpodobně proto nebude Hradec Králové jediným městem, které na ostrovy vložilo své peníze.

"Stanovisko našich ekonomů a poradců je raději vyčkat, než podlehnout panice. Počkáme na uplynutí doby dluhopisů. Tyto peníze nejsou aktuálně potřeba," vysvětlil Svoboda. Kdyby o ně město přišlo, nebyla by to pro něj velká ztráta, dodal mluvčí.

„Součástí spravovaného balíku je i investice do těchto bank. Se zástupci správcovské společnosti jsme měli nedávno sezení, kde nás ubezpečili, že pokud nebudeme potřebovat hotovost dříve, než v určeném termínu splatnosti těch dluhopisů, ztrátu neutrpíme,“ řekl Právu ekonomický náměstek hradeckého primátora Boris Herman (ODS). .

Doplnil, že smlouva zavazuje Asset Management k tomu, aby portfolio města skládal zejména z konzervativních a bezpečných instrumentů peněžního trhu. Podle šéfa ekonomického odboru hradecké radnice Jindřicha Frydrycha byla hodnota portfolia k 30. září v tržním ocenění 782 miliónů korun a jsou to peníze, které město ušetřilo v minulých letech.

Přehled vybraných událostí současné finanční krize:

7. září

9. září

15. září

17. září

25. září

28. září

29. září

30. září

3. října

4. října

5. října

6. října.

7. října

8. října

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám