Hlavní obsah

Inflace v EU je nejvyšší za deset let, Česko nevyčnívá

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace je v Evropské unii (EU) nejvyšší za téměř deset let. V celé sedmadvacítce inflace vystoupala v září na 3,2 procenta z červencových 2,5 procenta. V 19 státech, které používají společnou měnu euro, pak spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o tři procenta. V pátek to oznámil Eurostat.

Foto: Novinky

Spotřebitelská inflace v EU

Článek

V Česku podle takzvaného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen činila v srpnu meziroční inflace 3,1 procenta, což je o 0,1 procentního bodu pod průměrem celé osmadvacítky.

Bez této harmonizace, která se provádí, aby bylo jednotlivé státy možné porovnávat, spotřebitelské ceny v Česku rostly v srpnu meziročně o 4,1 procenta.

Za inflaci nemůžeme, bránil se Babiš při interpelacích

Domácí

„Harmonizovaný evropský index využívá jednotný spotřební koš pro celou Unii, který se liší od spotřebního koše ČSÚ. Mimo jiné není jeho součástí imputované nájemné,” uvedl pro Novinky ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Inflace v EU poprvé výrazně překročila cíl Evropské centrální banky (ECB). Ta má v úmyslu růst cen udržovat na dvou procentech ročně.

Minulý týden centrální bankéři v reakci na aktuální vývoj oznámili, že zpomalí nákupy dluhopisů, kterými se snaží podporovat hospodářský růst.

Současná situace v celé EU i v eurozóně se výrazně liší od stavu před rokem, kdy na hospodářství tvrdě dopadala první vlna pandemie. V EU ceny loni v srpnu vzrostly meziročně o 0,4 procenta, v eurozóně dokonce o 0,2 procenta klesly.

Nejnižší inflaci měla Malta, kde činila 0,4 procenta. V Řecku ceny meziročně stouply o 1,2 procenta a v Portugalsku o 1,3 procenta. Nejrychleji naopak rostly ceny v Polsku, Litvě a Estonsku, kde míra inflace dosáhla shodně pěti procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám