Hlavní obsah

Kontrola testů u hostů na zahrádkách hospod? Možná postačí vývěska

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V restauracích by mohlo podle zástupců oboru místo kontroly negativních testů na koronavirus stačit vyvěsit sdělení, že obsluhováni budou jen hosté splňující podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví. Odpovědnost by tak nepadla na provozovatele stravovacích podniků, nesli by ji zákazníci. Zástupci gastronomie to ve středu domluvili s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou, řekl za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) řekl Luboš Kastner.

Foto: ČTK

Petr Arenberger na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví

Článek

Profesní organizace zastupující podnikatele v gastronomii ve středu vyzvaly ministerstvo zdravotnictví, aby vydalo podrobné instrukce, jak mají kontrolovat doklady o testech či očkování u hostů.

„Na naši výzvu hlavní hygienička reagovala, pochopila problém a dospěli jsme ke kompromisu,” řekl Kastner.

Od pondělí by měly být povolené sportovní závody venku. Ve vlnách po třiceti

Domácí

Restaurace by tak měly podle něj povinnost pouze viditelně vyvěsit informaci, že obslouženi budou výhradně zákazníci, kteří splňují podmínky. V případě, že by přišli hygienici dodržování pravidel ověřit, zodpovídal by se host, nikoliv provozovatel podniku.

Kastner to považuje za úspěch. Je podle něj čas se o zodpovědnost podělit. Navíc to přispěje k tomu, že lidé nebudou brát opatření na lehkou váhu, řekl dále. Připomněl, že by nebylo v pořádku, aby stát kontrolní povinnost přenášel na hospodské.

Restauratér hosta kvůli testu nemůže vyhodit, nemusí ho ale obsloužit, říká Arenberger

Domácí

Totéž psaly ve zmiňované společné výzvě Asociace malých a středních podniků a živnostníků (ASMP) a Českého gastronomického institutu. Upozorňovaly, že provozovatelé stravovacích podniků jsou připraveni udělat maximum, aby požadavkům vyhověli, podmínky ale musejí být správně a splnitelně nastavené.

„Nemělo by to fungovat tak, že stát přenese kontrolní povinnost na hospodské bez informací i potřebné kvalifikace. Nejdříve stát sliboval aplikaci s jasnými pravidly, ale nyní chce od hospodských, aby se vyznali v nejrůznějších verzích potvrzení nebo čestných prohlášení,” uvedly organizace s tím, že by to podle nich přineslo zvýšené náklady a provozní problémy, které nebude restauratérům nikdo kompenzovat.

Organizace upozorňovaly, že gastronomie se od dalších služeb liší. Hospodští neregistrují zákazníky, ani se nejedná o službu, kde se jeden obsluhující věnuje jen jednomu zákazníkovi.

Uvedly, že mezi podnikateli v gastronomii panuje velká nejistota ohledně právní opory na straně hospodského, na základě jakého oprávnění může kontrolovat testy s citlivými informacemi, vyhodnocovat testy na místě a jaké má pravomoci vykázat hosta. Stát by měl spíše podle organizací apelovat na zákazníky a veřejnost.

Program Antivirus využilo za rok 11 procent firem

Ekonomika

Stravovací zařízení budou moci od pondělí pustit hosty na zahrádky. Mezi stoly budou nutné alespoň 1,5metrové rozestupy, stejnou vzdálenost bude třeba dodržet i od okolí, například chodníku.

U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Kromě toho budou mít na zahrádku přístup jen lidé s negativním PCR či antigenním testem na koronavirus, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 90 dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám