Hlavní obsah

Drsná slova od šéfa odborů Dufka: Hospod je moc, ať zkrachují

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vášně na sociálních sítích vzbudil v pondělí předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Na stanici CNN Prima News prohlásil, že není třeba podporovat všechny restaurace a hospody, kterých je hodně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odborový předák Bohumír Dufek na archivním snímku.

Článek

„Nechápu, proč bychom měli mít 40 tisíc hospod. Možná se budeme divit, až skončí tato fáze uzavřené společnosti, že zjistíme, že restaurací potřebujeme jen polovinu. Naštěstí stále běží a funguje průmysl,“ prohlásil předák druhé největší odborové centrály v zemi.

Je to prostě očistný proces, který funguje
Bohumír Dufek

Dufek by raději podporoval ty podnikatele, kteří něco vyrábějí a vytvářejí přidanou hodnotu, a ne firmy, které de facto žijí ze spotřeby. Hospody a kadeřníci jsou podle něj profese, které se ze současné krize zmátoří nejlépe.

Odborářský šéf připustil, že mnoho z nich zkrachuje. „Tak ať zkrachují. Je to prostě očistný proces, který funguje,“ prohlásil Dufek.

Šéfka TOP 09: Je to nehorázné

Pokud by část OSVČ zamířila na úřady práce, podle něj by to mělo v důsledku pozitivní efekt, protože „na trhu se objeví skupina lidí, kteří budou moci pracovat v jiném oboru“.

Gastronomie je na kolenou, propad tržeb je obrovský

Koronavirus

„Větší problém je s fabrikou nebo i s malou firmou, protože většinou jsou to specialisté,“ dodal.

Do Dufka se obratem pustili nejen zástupci podnikatelských skupin, ale i pravicová opozice. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila Dufkova slova za nehorázná. „Služby se z největší míry podílejí na našem HDP a pro ekonomiku země jsou naprosto klíčové,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám