Hlavní obsah

Gazprom zvažuje zastavení dodávek plynu do „nepřátelských“ zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Osud dodávek ruského plynu do Evropy, které nebyly zmrazeny ani v době vrcholící studené války, zůstává nejistý. Největší exportér zemního plynu na světě, společnost Gazprom zvažuje zastavení dodávek plynu do zemí, jež Rusko označuje za nepřátelské, a vyhodnocuje možné důsledky takového kroku, píše Kommersant.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Gazprom

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vládě a centrální bance, aby vypracovaly systém převádění plateb za plyn na rubly. Kreml signalizoval, že pokud kupující nebudou souhlasit s platbou v rublech, Rusko odmítne dodávky. Platba za březnové dodávky podle dlouhodobých kontraktů Gazpromu má být provedena 1. dubna, upozorňuje deník.

Jsme v totální válce. Žádné platby, žádný plyn, říká mluvčí Kremlu

Evropa

Mnohé evropské země požadavek platby v rublech za dodávky plynu odmítly a tvrdí, že je to porušení jednotlivých smluv. Země se ale obávají výpadků, a tak například Německo a Rakousko už zavedly první stupeň nouze a apelovaly na občany s žádostí o snížení spotřeby.

Scholz si volal s Putinem ohledně plateb za plyn v rublech

Evropa

Šéfové jednotlivých vlád ale neponechávají nic náhodě a s Ruskem o dodávkách plynu a platbách za ně jednají, píše Kommersant s odvoláním na kremelské zdroje. Jsou to nejen Německo, ale také Itálie či Francie.

Dmitrij Peskov zdůraznil, že Moskva „samozřejmě“ zvažuje akční plán pro případ, že evropské protistrany nebudou platit v rublech, a dodal, že „neexistuje plyn zdarma“.

Rusové začínají s plynem pouze za rubly couvat

Ekonomika

Zásobníky plynu v Německu jsou nyní naplněny z 26,5 procenta, v Rakousku z 12,8 procenta. Evropa si dala za úkol do začátku nové topné sezony naplnit skladovací prostory o 80 procent a zároveň omezit nákupy ruského plynu. Ale při absenci dodávek z Ruské federace to bude obtížné, nyní je celková úroveň zásob pouze 26,28 procenta.

Americké úřady slíbily, že letos dodají do Evropy dalších 15 miliard metrů krychlových, v roce 2021 činil objem dodávek asi 20 až 21 miliard metrů krychlových.

Reklama

Výběr článků

Načítám