Hlavní obsah

Francie postaví šest nových jaderných reaktorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie vybuduje v příštích letech nejméně šest nových jaderných reaktorů, aby do roku 2050 dosáhla uhlíkové neutrality. Ve čtvrtek to potvrdil prezident Emmanuel Macron. Pokud to bude bezpečné, dodal, prodlouží země také životnost starších jaderných elektráren ze současných 40 na 50 let.

Foto: Profimedia.cz

Emmanuel Macron při projevu v hlavním výrobním závodě jaderných turbín v Belfortu

Článek

Nové elektrárny postaví a bude provozovat státem kontrolovaný dodavatel energie EDF. Na financování projektu budou z veřejných zdrojů uvolněny desítky miliard eur. První generace nových reaktorů by měla být postavena v roce 2035.

„Máme štěstí, že se můžeme spolehnout na silný jaderný průmysl s bohatým know-how a stovkami tisíc pracovních míst,“ uvedl Macron při představování nové jaderné strategie v průmyslovém městě Belfort.

Jourová: Uznání jádra je vítězství zdravého rozumu

Domácí

Francouzský prezident přišel s oznámením v pro EDF nelehkých dobách.  Společnost je zadlužená, a navíc se potýká s korozí, kvůli níž je několik starých reaktorů delší dobu mimo provoz. „Nenecháme EDF padnout,“ dodala krátce hlava státu.

Francie, stejně jako Česká republika, patří v Evropské unii k největším zastáncům jádra. Macron přitom po svém nástupu do funkce v roce 2017 slíbil snížit podíl jaderné energie v energetickém mixu země. Ta je však pro průmyslovou vyspělost Francie důležitá. Macronův postoj se tak otočil a nyní už vyjadřuje jaderné energetice ve své zemi podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám