Hlavní obsah

Favorit volby šéfa Hospodářské komory Dlouhý má problém. Chce do OECD

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodářská komora, největší asociace v České republice, jejíž členové vytvářejí více než 60 procent HDP země a zaměstnávají přes tři miliony lidí, bude ve čtvrtek volit nového prezidenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dlouhý

Článek

O mandát, který je na tři roky, opět usiluje současný šéf komory, bývalý ministr průmyslu a někdejší prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý. Má jediného vyzyvatele, viceprezidenta komory Bořivoje Mináře.

„Pro HK je to čest“

Situace v komoře se vyostřila na jaře, když vláda nominovala Dlouhého na pozici generálního tajemníka Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). Tři viceprezidenti komory včetně Mináře to označili za střet zájmů.

„Odmítáme, aby Vladimír Dlouhý vykonával pozici prezidenta Hospodářské komory ČR, když zároveň s posvěcením vlády kandiduje na funkci generálního tajemníka OECD,“ napsali tehdy viceprezidenti.

Světovou ekonomiku čeká největší propad od 30. let, varuje OECD

Ekonomika

Dlouhý ale kritiku odmítá. „Vládní nominace se nezrodila v mé hlavě. Ve druhé polovině loňského roku mě oslovilo ministerstvo zahraničních věcí a já jsem se rozhodl po delším rozmýšlení přijmout,“ řekl Právu.

Z právního hlediska se podle něho nejedná o konflikt zájmů. „Máme k tomu posudek podepsaný členem Legislativní rady vlády. Pro Hospodářskou komoru je čest, když je její prezident navrhován na tak vysokou mezinárodní funkci,“ hájí se Dlouhý.

V práci pro komoru chce ale pokračovat přinejmenším do té doby, než bude rozhodnuto o jeho případném odchodu do OECD. Její nový tajemník má nastoupit pětiletý mandát 1. června příštího roku.

Po zrušení karenční doby přibylo lidí na nemocenské o 17 procent měsíčně

Domácí

„Pokud budu zvolen, je nejdůležitější, aby komora spolupracovala nebo byla v konstruktivní opozici s vládou a parlamentem na znovunastartování české ekonomiky při překonání důsledků krize. To bude nejméně následující dva roky nejdůležitější úloha,“ sdělil Právu Dlouhý.

„Chtěl bych dosáhnout také toho, aby se všechny změny, které se týkají podnikatelů, staly po předchozím jednání a dohodě s ostatními regionálními komorami. Abychom nebyli stát ve státě,“ řekl Právu Minář a znovu se opřel do svého soka, když dodal, že proti Dlouhému má výhodu v tom, že může být v jednáních s vládou důraznější.

Propad české ekonomiky bude pátý největší na světě

Ekonomika

Bude-li zvolen do čela OECD, Dlouhý z vedení komory odejde. „Z pracovního hlediska výkon těchto dvou funkcí slučitelný není, na sněmu v květnu 2021 bych rezignoval,“ dodal Dlouhý.

V kuloárech se šeptalo, že by s ohledem na nominaci do OECD měl na podzim nastoupit na ministerstvo zahraničních věcí. To však popřel jak Dlouhý, tak ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám