Hlavní obsah

Po zrušení karenční doby přibylo lidí na nemocenské o 17 procent měsíčně

Po loňském zrušení karenční doby vzrostl průměrný měsíční počet lidí na nemocenské o 17 procent. Zatímco rok před obnovením proplácení náhrad v prvních třech dnech nemoci evidovala sociální správa v průměru měsíčně 128 431 případů stonání, od loňska je jich měsíčně průměrně 150 650.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Článek

Výsledky v úterý představila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní situaci ovlivnila koronavirová nákaza. Krátkodobá nemocnost podle šéfky resortu rostla jen mírně. „Proplácení prvních tří dnů nemoci pomohlo zvládnout koronakrizi,“ je přesvědčena Maláčová.

Maláčová: Příspěvky na mzdy mohou pokračovat i přes podzim

Domácí

Firmy také v úterý prostřednictvím Hospodářské komory upozornily, že zaměstnavatelé kvůli zrušení karenční doby dodatečně zaplatili zaměstnancům jako náhradu mzdy za krátkodobou nemoc 4,9 miliardy Kč.

A to jen za první tři dny nemoci, přičemž zaměstnavatelé hradí na pracovišti nepřítomným zaměstnancům prvních 14 dní nemoci.

Nezaměstnanost v červnu stoupla na 3,7 procenta

Ekonomika

„Průměrná doba dočasné pracovní neschopnosti je přitom výrazně vyšší. Naplnily se tak naše obavy,“ konstatovala komora a připomněla svůj loňský odhad, že po zrušení třídenní karenční doby vzrostou zaměstnavatelům mzdové náklady jen v důsledku zvýšení náhrad za pracovní neschopnost o 5 miliard korun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám