Hlavní obsah

Evropský záchranný fond by se měl nafouknout dvojnásobně, říká bankéř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterodam

Pokud budou evropští politici i nadále trvat na tom, aby se druhé pomoci Řecku zúčastnil i soukromý sektor, pak by se nejprve měla zdvojnásobit velikost evropského záchranného fondu. V nizozemském listu Het Financieele Dagblad to uvedl člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Nout Wellink.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V reálu by to znamenalo, že velikost fondu stoupne ze současných 750 miliard až na 1,5 biliónu eur (asi 36,3 biliónu korun), jak připomíná agentura Reuters.

S novým záchranným úvěrem pro Řecko bude podle Wellinka spojeno tolik nejistoty a rizika, že zdvojnásobení velikosti fondu bude nutností. Je prý třeba brát v úvahu i riziko nákazy, které by se mohlo přenést na Irsko i na Portugalsko.

"Když vezmete v úvahu tato rizika, musíte vybudovat i záchrannou síť," uvedl v listu Wellink, který je zároveň odstupujícím guvernérem nizozemské centrální banky.

Po Wellinkových slovech euro oslabilo k americkému dolaru na 1,4110 USD, ke švýcarskému franku se propadlo na historické minimum 1,20 CHF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám