Hlavní obsah

Energetické firmy žádají stát o půjčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny elektřiny na burze dosahují rekordních hodnot a energetické firmy musí mít na zajištění burzovního obchodování připraveno i několik miliard korun denně. Největší dodavatel elektřiny ČEZ se z tohoto důvodu už předminulý pátek dohodl se státem na půjčce ve výši až tří miliard eur (74 miliard korun). Nyní se na stát obracejí i další podniky.

Foto: Foto Profi media.cz

Uhelná elektrárna Počerady ve vlastnictví Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače.

Článek

Jak uvedly Hospodářské noviny, jedná se o skupinu Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače a holding EPH miliardáře Daniela Křetínského.

„Zvažujeme to, týkalo by se to pouze naší výroby v České republice,“ potvrdil včera Právu mluvčí EPH Daniel Častvaj. Holding podle jeho slov vyrábí v ČR podstatně méně elektřiny než ČEZ a většinu produkce má v zahraničí. „Žádali bychom tak o výrazně nižší částku,“ dodal. EPH v Česku provozuje například elektrárnu Opatovice.

Plán na případnou transformaci ČEZ se představí příští rok

Ekonomika

Půjčku by chtěl i zmíněný Sev.en Energy. „Podobně jako ostatní účastníci trhu s elektrickou energií v posledních měsících čelíme dramatickému nárůstu částek, kterými jsme povinni zajistit své burzovní obchodování. Může jít až o miliardy korun denně,“ sdělila Právu mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Sev.en Energy provozuje například elektrárny ve Chvaleticích nebo v Počeradech. „Některé energetické firmy už tato situace zasáhla tak zásadním způsobem, že došlo k ohrožení tisíců spotřebitelů v ČR,“ dodala.

Čelíme dramatickému nárůstu částek, kterými jsme povinni zajistit burzovní obchodování
Gabriela Sáričková Benešová, Sev.en Energy

Extrémní navýšení je podle ní dáno stále vyššími cenami elektřiny, plynu a emisních povolenek a potýkají se s ním všichni výrobci elektřiny. „Proto pokud stát poskytne možnost, jakou získala společnost ČEZ, i dalším účastníkům trhu, určitě ji využijeme,“ dodala mluvčí.

Právo zjišťovalo, jak se k požadavku dalších firem staví úřady. Ministerstvo průmyslu a obchodu ani resort financí ale včera na dotaz neodpověděly.

Elektřina na burze sedmkrát dražší

Podle serveru Kurzy.cz stála včera elektřina na burze 340 eur (asi 8330 Kč) za megawatthodinu, když ještě počátkem loňska to bylo kolem 50 eur, tedy téměř sedmkrát méně.

O půjčce pro ČEZ vláda rozhodla 8. července. Peníze jsou určeny pro ručení na energetické burze, když zálohy, tzv. marginy, skládané na burzách dosahují rekordních výší. Skládání záloh požaduje burza jako ochranu pro obchodníky s elektřinou.

E.ON zvedne ceny energií, plyn zdraží o polovinu

Ekonomika

„Společnost ČEZ podepsala s ministerstvem financí úvěrovou smlouvu v objemu až tři miliardy eur. Smlouva umožňuje ČEZ posílit jeho likviditní pozici. Ta je nyní na rekordně vysoké úrovni, nicméně v důsledku extrémních změn cen plynu a elektřiny je třeba se připravit na další mimořádný růst finančních prostředků pro zajištění obchodů v nadcházejících měsících,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Již nyní jsme svědky vysokého růstu cen energetických komodit včetně elektřiny v důsledku snižování dodávek plynu z Ruska a očekávané provozní odstávky plynovodu Nord Stream 1.

Lze předpokládat, že během léta a podzimu, kdy bude sílit tlak na doplnění plynových zásobníků v celé Evropě, bude trh na omezení nebo přerušení dodávek plynu ještě citlivější,“ řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Elektřina se na burze obchoduje na různá období dopředu. Například ČEZ prodává elektřinu na tři roky dopředu, většina elektřiny na letošek je prodaná za výrazně nižší ceny, než jsou ty aktuální. Rozdíl v tehdejší prodejní a současné ceně na burze musí ČEZ denně vyrovnávat pro případ, že by nebyl schopen před lety prodanou elektřinu dodat.

Reklama

Výběr článků

Načítám