Hlavní obsah

Emisní povolenky provětrají lidem peněženky

Cena emisní povolenky, kterou musí výrobci elektřiny platit za každou tunu vypuštěných emisí oxidu uhličitého, začíná z peněženek lidí vytahovat tisícové částky. Raketově totiž roste, když jen od začátku roku stoupla o 77 procent a ve srovnání s loňským březnem je třikrát dražší.

Článek

V pondělí se povolenka teprve podruhé v historii prodávala za částku převyšující 58 eur (1475 Kč).

„V České republice máme takový energetický mix, že na výrobu jedné MWh se vyprodukuje 430 kilogramů CO2. To je v přepočtu na cenu povolenky asi 634 korun,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Při ceně 5,80 Kč za kilowatthodinu elektřiny tak nyní podíl povolenky činí zhruba

11 procent. To i u nižších plateb za proud kolem 1000 Kč měsíčně vychází ročně na více než 1000 korun jen za povolenky. A u vyšších spotřeb je tato platba ročně až několikanásobná.

Energie zdraží víc, než se čekalo

Ekonomika

„Povolenka je teď na rekordních úrovních a tvoří dvě třetiny ceny elektřiny,“ sdělil Právu mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Jak už Právo upozornilo, zejména rostoucí cena povolenek se brzy promítne do ceníků elektřiny pro domácnosti. Ty se začnou u některých společností zvedat od září, do konce roku lze podle hlavního ekonoma Trinity Bank očekávat zdražení u drtivé většiny dodavatelů a účty za proud porostou i o více než 15 procent.

Situace se přitom ještě zhorší. Podle odhadu německé banky Berenberg se do konce letošního roku budou povolenky prodávat za zhruba 110 eur, tedy ještě téměř dvakrát dráž než nyní. To by vedlo k dalšímu výraznému zdražení proudu.

Za pět let stoupla cena desetkrát

Křeček upozornil, že do systému se začnou nově zahrnovat třeba teplárny a další provozy, které tam dosud nebyly. „Je tak možné, že ceny povolenek budou dále narůstat,“ podotkl.

Podle analytika společnosti Natland Petra Bartoně může nějakou dobu nést růst ceny povolenek dodavatel. „Například pokud spotřebiteli zafixoval cenu na nějakou dobu a nyní narostla cena povolenek více, než čekal. Nicméně hned při dalším termínu obnovení dlouhodobějšího kontraktu bude muset zvýšenou cenu povolenek započítat,“ sdělil Právu Bartoň.

Od roku 2035 žádné spalovací motory, navrhuje Brusel

Ekonomika

Podíl povolenky na ceně silové elektřiny byl přitom ještě před pár lety zanedbatelný. Za posledních pět a půl roku ale podle Křečka povolenka dramaticky zdražila. „Narostla o 946 procent. Pro porovnání, index S 500, etalon vývoje na akciových trzích, za stejnou dobu vzrostl o 124 procent,“ upozornil ekonom.

Ceny povolenek tak rostly výrazně dynamičtěji než akcií. Dalším výrazným nákladem je pro domácnosti podpora výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Ta se na koncové ceně podílí asi ze 13 procent.

Experti: Ceny energií porostou nejen u elektřiny, lidé musí volit úsporná řešení

Ekonomika

Celková cena elektřiny je podle Křečka zhruba ze 48 procent tvořena komoditou, do ní se promítá i cena povolenky. Zbývajících 52 procent tvoří regulovaná část určovaná každoročně Energetickým regulačním úřadem. Tam spadají kromě poplatku za obnovitelné zdroje i platby za jistič, přenos a distribuci.

Poplatky z povolenek jsou příjmem státu. „Část výnosů plyne ze zákona do programu Nová zelená úsporám, část ze zákona jako kompenzace nákladů fotovoltaických elektráren a část zůstává ve státním rozpočtu,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Výnosy z prodeje povolenek v ČR
20163,17 mld. Kč
20175,22 mld. Kč
201814,93 mld. Kč
201916,10 mld. Kč
202013,90 mld. Kč
Zdroj: MŽP

Reklama

Výběr článků

Načítám