Hlavní obsah

Elektřina lidem kvůli nákaze zlevní, ale až příští rok

Právo, Martin Procházka

Ceny elektřiny na burzách kvůli šíření nákazy výrazně klesají. Na burze v Lipsku, která určuje ceny i v České republice, se v současnosti jedna MWh elektřiny prodává za cenu kolem 40 eur. To je výrazně méně než loni, když ještě v létě stála MWh přes 55 eur. Nabízí se tak otázka, kdy se tyto poklesy projeví i v cenách pro domácnosti.

Foto: archiv, Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle odborníků zlevnění přijde, ale bude to nejdříve v cenících pro příští rok a zlevnění nebude nijak závratné. „Postupně se to projeví, výrazný pokles velkoobchodních cen se musí projevit. Řekl bych, že první zlevnění přijde v cenících pro příští rok,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Výrazný pokles velkoobchodních cen se musí dříve či později projevit
Jiří Gavor, analytik ENA

Hlavně velké firmy totiž podle jeho slov nakupují silovou elektřinu na burze až s dvouletým předstihem. Nákupy v běžném roce jsou pak určeny například na prodeje případných přebytků.

„To je teď pro velké dodavatele nepříjemné, protože zatímco spotřeba domácností je stabilní či mírně roste, velké podniky odebírají elektřiny mnohem méně. Ty nasmlouvané objemy teď musí prodávat na spotovém trhu za méně než polovinu ceny. I to je jeden z důvodů, proč si myslím, že se snižováním cen pro domácnosti nebudou dodavatelé příliš pospíchat,“ vysvětlil analytik.

Dodavatelé, kteří měli předem nasmlouvány jen menší objemy elektřiny a nakupují na denní bázi, mohou nyní přijít s nižší cenou. Gavor se ale nedomnívá, že by to byl trend, půjde spíše o výjimky.

„Když se podíváme na burzovní ceny, dostáváme se k úrovni kolem 40 eur za MWh. To je velmi nízká úroveň, naposledy byla elektřina tak levná v dubnu 2018. U cen pro domácnosti je ale třeba počítat se zpožděním, protože v současnosti dodávaná elektřina vychází z ceny kolem 50 až 55 eur za MWh,“ řekl Právu ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Ministerstvo chce umožnit odložit platbu nájmu v bytech

Koronavirus

Připomněl, že na burze se prodává silová elektřina. Ta přitom tvoří necelou polovinu koncové ceny pro domácnosti, zbytek je regulovaná část. Ta v posledních letech také mírně zdražovala a očekávané zlevňování bude brzdit. Zůstane totiž přinejlepším na stejné úrovni jako nyní.

Většina obchodníků kupuje s předstihem

„Zákazníci se zafixovanými cenami změnu nepocítí vůbec, ti ostatní, co mají typicky smlouvu na jeden rok, by měli očekávat spíše trochu výhodnější nabídky, než měli doposud. Zlevnění ale nebude výrazné a podle mého názoru přijde nejdříve za rok,“ odhadl Křeček.

Podle mluvčího ČEZ Romana Gazdíka může přijít snížení cen pro domácnosti až ve chvíli, kdy bude elektřina levná po delší dobu. „Většina obchodníků totiž nakupuje pro zákazníky postupně s velkým předstihem, aby se zákazníků nedotklo náhlé zvýšení cen na burzách. Tato strategie je správná a zákazníci z ní měli v posledních letech velké výhody. Cena elektřiny na burzách rostla, ale obchodníci zdražovali až se zpožděním,“ sdělil Právu Gazdík.

Odklad splátek úvěrů má být dobrovolný

Ekonomika

„Pokud trend poklesu velkoobchodních cen zůstane zachován, jistě z toho budou profi tovat i naši zákazníci. Kdy ke zlevnění dojde a jak velké může být, na to je nyní předčasné odpovídat,“ uvedl mluvčí PRE Petr Holubec.

Upozornil na to, že pokles ceny určitým způsobem vyrovnává oslabení koruny vůči euru, za něž se elektřina obchoduje. Zatímco ještě v polovině února stálo jedno euro méně než 25 korun, nyní se obchoduje za 27,40 Kč.

V případě, že trend nízkých cen elektřiny bude na burzách pokračovat, lze podle mluvčí společnosti Bohemia Energy Hany Novotné předpokládat, že v koncových cenách spotřebitelů se to projeví už v řádu několika měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám