Hlavní obsah

EET by se mohlo odložit do konce roku

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že elektronická evidence tržeb (EET) by se mohla odložit až do konce roku. Babiš to uvedl pro Českou televizi. Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že vláda změnu projedná už v pondělí.

Foto: ČTK

Alena Schillerová

Článek

Zatím Sněmovna schválila pozastavení celé EET na dobu stavu nouze a následující tři měsíce. Žádný podnikatel tak nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují.

Nouzový stav je prozatím schválen do 17. května. Od 1. května měla být EET spuštěna v další vlně pro ty, kteří dosud neevidovali tržby. Jde například o řemeslníky nebo lékaře.

Ministryně financí posléze na Twitteru napsala, že kabinet odklad probere už na pondělním jednání. „Jak ti, kteří spadali do prvních dvou vln, tedy velkoobchod, maloobchod, stravování a ubytování, tak ti, kteří měli původně začít evidovat 1. května, začnou evidovat své tržby až 1. ledna 2021,” napsala Schillerová.

Podle ní je třeba nechat podniky nadechnout. „Na priority řádného výběru daní a zajištění rovných podmínek pro byznys nerezignujeme, ale s ohledem na vývoj situace je rozumné s nimi několik měsíců počkat,” uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám