Hlavní obsah

Drastické zdražování drtí turecké seniory i střední třídu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosyta se nají, jen když se mu podaří vystát frontu na levnější chleba, který se prodává na několika místech největšího tureckého města Istanbulu. Jedno takové je u radnice v Sultangazi. Murat (75) patří k seniorům, jejichž penze znehodnotila vysoká inflace.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Obyvatele v Turecku drtí vysoká inflace.

Článek

„Už nemáme žádnou kupní sílu. Naše peníze už nemají žádnou hodnotu,“ stěžuje si podle listu The New York Times také Necla Sazaková, 80letá bankovní úřednice v důchodu.

„Vytloukám klín klínem. Mám několik kreditek a dluh na první splácím penězi z té druhé nebo z té třetí a tak pořád dokola,“ vysvětluje tašku s potravinami, kterou si nese domů.

Na trh jen večer

Stejně jako mnozí další chodí ovoce a zeleninu na trh kupovat až vpodvečer, kdy cena obvykle klesá na polovinu. Nevýhodou je, že se musí okamžitě zpracovat nebo sníst, do druhého dne většinou nevydrží.

Ceny letí nahoru i v USA. Inflace tam vzrostla na 6,8 procenta

Ekonomika

Do potíží se v zemi nedostávají jen ti nejchudší. „Od rána jsem nic neprodal,“ stěžuje si v poslední době prakticky každé odpoledne Akkuso (29), majitel obchodu s konfekcí v Istanbulu.

Měna padá, úspory mizí

Ještě přede dvěma třemi lety mu nedělalo potíže poslat manželku s dětmi na dovolenou do zahraničí. Teď to nepřipadá v úvahu. Podle týdeníku The Economist se dovolené v zahraničí nebo zboží z dovozu staly pro tureckou střední třídu nedostupnými.

Kvůli padající turecké liře lidem rychle mizejí i úspory. Turecká měna od začátku roku ztratila 47 procent své hodnoty, z toho v listopadu 30 procent.

Nejvýše od vzniku eura. Inflace v eurozóně dál roste

Ekonomika

Podobné následky má i velmi vysoká inflace. V listopadu překročila 20 procent a spotřebitelské ceny se ve stejném měsíci meziročně zvýšily o 21,31 procenta.

V takové situaci centrální banky obvykle zvyšují úrokové míry a inflaci se tím snaží brzdit. Jenže autoritářský prezident Recep Tayyip Erdogan věří, že nižší náklady na úvěry podpoří ekonomiku.

Mladí míří do zahraničí

To se však zatím příliš nedaří a nespokojenost obyvatel roste. Demonstrace ale zatím Erdogana neznepokojují. Policie při nich postupuje podle tradičního scénáře: nejprve slzný plyn a pak zatýkání. A na pár týdnů je zase klid.

Inflace v Německu je nejvýše za 29 let

Ekonomika

Mladí Turci ale ztrácejí víru v budoucnost ve své zemi, radši se učí cizí jazyky, hlavně německy, aby se mohli snažit získat pracovní vízum a odejít do zahraničí. V poslední době odcházejí hlavně lékaři a zdravotníci.

„Platím vnoučatům lekce němčiny,“ přiznala Nadide (71), „je to to nejlepší, co jim můžu dát.“

Reklama

Výběr článků

Načítám