Hlavní obsah

Dilema Lotyšska: drastické škrty nebo rychlý státní bankrot

Novinky, Tomáš Holý

Již druhé zemi během několika měsíců hrozí bankrot. Nejprve se málem potopil Island, nyní reálně hrozí kolaps Lotyšsku. Pokud se totiž zemi nepodaří proškrtat státní rozpočet tak, aby splnila kritéria Mezinárodního měnového fondu pro další pomoc, Lotyšsko během tří měsíců zbankrotuje.

Foto: Ints Kalnis, Reuters

Lotyši mají nyní hluboko do kapsy, kvůli krizi je v zemi téměř desetiprocentní inflace.

Článek

Podle agentury Bloomberg o tom informoval tamní nový premiér Valdis Dombrovskis. Lotyšsko patří mezi země, které jsou těžce zkroušené globálním hospodářským úpadkem. Loni tamní ekonomika poklesla o 10,5 procenta. Země kvůli tomu musela požádat o finanční pomoc. Mezinárodní měnový fond (MMF) dal Lotyšsku 7,5 miliardy eur, tedy asi 206 miliard korun.

Země se nyní potýká s velkým deficitem státního rozpočtu, čímž nesplňuje kritéria pro další pomoc. Dombrovskis chce požádat MMF, aby Lotyšsku dovolila deficit osmi procent HDP. Pokud by se tak nestalo, nemohla by země nadále čerpat prostředky z pomocných fondů a tím by se octla bez peněz.

Lotyšsko:
V zemi o rozloze 64,5 tisíce kilometrů čtverečních žije 2,24 miliónu lidí. Nezaměstnanost je v Lotyšsku nad deseti procenty. Tamní ekonomika se potýká se značnými problémy, loni tamní hospodářství pokleslo o 10,5 procenta. Letos se počítá dokonce s poklesem o sedm procent. Zemi už dokonce musel podpořit Mezinárodní měnový fond. Kvůli ekonomickému propadu hrozí v Lotyšsku sociální nepokoje.

S problémy se potýkají všechny tři pobaltské země, tedy Estonsko, Lotyšsko a Litva. Ještě před několika lety země vykazovaly nejrychlejší hospodářský růst v rámci Evropské unie. Nyní se situace obrátila a země patří spíše mezi ty, co mají největší problémy. Vlády jednotlivých zemí musí škrtat výdaje, naopak zvyšují daně. Lotyšsko dokonce muselo loni zestátnit finanční ústav Parex Bank.

Na pomoc „přispěchala“ i Česká republika. Ta půjčí zemi 5,6 miliardy korun. Země ale potřebuje další peníze na přežití. To potvrdil i jeden z ekonomů Danske Bank Lars Christensen. Podle něj je prosba na Mezinárodní měnový fond o další peníze zoufalá. Navíc pravděpodobnost Lotyšska na bankrot během tří měsíců je reálná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám