Hlavní obsah

Dávejte místo zrušených letů vouchery, vybízí aerolinky Evropská komise

Evropská komise se chystá navrhnout leteckým společnostem, aby poskytovaly svým klientům za zrušené lety nejméně rok platné vouchery za stejných podmínek. Státy se zase Brusel chystá vyzvat, aby se za tyto poukazy zaručily a motivovaly tím cestující k jejich využívání. Vyplývá to z dokumentu EK, o němž informovala agentura Reuters.

Foto: Darren England, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Návrh je součástí balíčku doporučení k letní turistické sezoně, který se komise chystá představit ve středu.

Většina aerolinek v současnosti provozuje kvůli uzavření hranic či obavám cestujících v současnosti jen minimum letů. Letecká lobby se proto snaží přesvědčit komisi o uvolnění pravidel, která aerolinkám nařizují vrátit peníze zákazníkům za zrušené lety, pokud klienti nechtějí využít jiný termín.

EK tomu dlouhodobě odolávala, avšak koncem dubna podpořila požadavek většina členských zemí včetně Německa, Francie či Česka.

Místo lístku na zrušený festival dostanou lidé voucher, schválili poslanci

Domácí

Komise proto chce navrhnout, aby se státy zaručily za vouchery na stejné trasy, které budou mít nejméně roční platnost a za stejných cenových podmínek zajistí zákazníkům stejné služby. Pokud by cestující nechtěli nebo nemohli využít voucher, do roka od jeho vydání budou moci požádat o vrácení peněz.

Letectví patří k oblastem nejpostiženějším koronavirovým výpadkem. Manažeři aerolinek vyjednávají s vládami o možnostech záchranných investic či úvěrů a netrpělivě vyhlížejí konec omezení. Některé letecké společnosti rovněž kritizují chystaná bezpečnostní doporučení pro budoucí provoz, mezi něž by mohlo patřit neobsazování některých míst v letadlech v rámci prevence nového šíření viru. Podle aerolinek by to přineslo další ztráty.

Evropská komise schválila státní pomoc Paříže aerolinkám Air France-KLM

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám