Hlavní obsah

Daně v ČR jsou pod průměrem unie, ale rychle rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože Češi odvádějí státu každým rokem více peněz, je jejich daňové zatížení stále nižší než průměr Evropské unie. To naopak rok od roku klesá. Porovnání daňového zatížení 25 zemí v letech 1995-2002 zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Foto: Jeden svět Zlín

Jeden svět Zlín

Článek

Zatímco průměrná daňová zátěž v EU v roce 2002 dosáhla 40,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP), v ČR to bylo 35,4 procenta. Pod unijním průměrem je všech deset nových zemí unie.

U většiny zemí jsou daně rozděleny rovnoměrně. Zhruba třetinu tvoří přímé daně, druhou daně nepřímé a třetí sociální a zdravotní pojištění. V ČR tvoří přímé daně jen čtvrtinu vybraných peněz.

Zato lidé platí rekordně vysoké sociální a zdravotní pojištění, které má v ČR na vybraných daních největší podíl ze všech 25 států unie. "Podobně jako v Německu a na Slovensku je podíl sociálních příspěvků největší, téměř 42 procent všech daní," uvádí na adresu ČR Eurostat.

Daně by s reformami měly klesat

Zatížení předloni snížilo celkem 16 zemí unie, a to především díky reformám u daní z příjmu a pojištění. Zátěž naopak vzrostla v osmi státech, přičemž nejvýraznější zvýšení zaznamenal úřad právě v ČR a také v Lucembursku.

Ekonomové upozorňují, že daně v ČR rostou i přes reformu veřejných financí. "Trend je v ČR přesně opačný než v Evropské unii, kde se daně snižují," řekl hlavní analytik ČSOB Petr Dufek.

Vláda se sice rozhodla snížit daně firmám a rodinám, to se však plně projeví až v dalších letech. Naopak zvýšení spotřebních daní a DPH mělo na peněženky občanů dopad téměř okamžitý.

Největší zatěž je v severských zemích

Největší daně v EU platí lidé a firmy ve Švédsku, kde státu odvádějí více než polovinu vydělaných peněz. Vysoká zátěž mezi 44 a 49 procenty HDP je také v Dánsku, Belgii, Finsku, Rakousku a Francii. Naopak menší daně než ČR nabízejí například Irsko, Slovensko, Malta, Kypr, Litva, Lotyšsko a Estonsko.

Podíl daní zemí EU na HDP (v % za rok 2002)
Belgie46,6
ČR35,4
Dánsko48,9
Estonsko35,2
Francie44,2
Finsko45,9
Irsko28,6
Itálie41,7
Kypr32,5
Litva28,8
Lotyšsko31,3
Lucembursko41,9
Maďarsko38,8
Malta31,3
Německo40,2
Nizozemí39,5
Polsko39,1
Portugalsko36,3
Rakousko44,4
Řecko36,2
Slovensko33,0
Slovinsko39,8
Španělsko36,2
Švédsko50,6
Velká Británie35,8
Zdroj: Eurostat

Reklama

Související témata:

Související články

Češi letos vydělávají na stát 166 dní

Češi letos vydělávali na stát o něco déle než loni. Tzv. den daňové svobody podle Liberálního institutu připadne letos na úterý 15. června - od tohoto...

Vláda schválila daňové úlevy rodinám s dětmi

Vláda chystá od ledna daňové úlevy pro rodiny s dětmi a firmy. Vyplývá to z návrhu novely zákona o daních z příjmů, který ve středu večer ministři schválili....

Výběr článků

Načítám