Hlavní obsah

Nejvyšší daně platí Švédové, Češi jsou v žebříčku uprostřed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí tvrdí, že celkové daňové zatížení Čechů je pod průměrem zemí Organizace pro hospodářský rozvoj a pomoc (OECD), která sdružuje většinu evropských zemí a také Japonsko a Spojené státy.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Ze seznamu 22 zemí je Česká republika uprostřed, na 11. místě. Největší daňové zatížení je podle údajů ministerstva financí (MF) ve Švédsku, naopak nejméně odvedou Japonci.

Obyvatelé severského státu zaplatí na daních více než polovinu svých příjmů. O něco málo lépe jsou na tom Dánové a Belgičané. Zatížení Čechů je podle MF 37 procent.

"Česká republika se dostává pod celkový průměr evropských zemí OECD. Zároveň se dostává pod úroveň složené daňové kvóty Maďarska," sdělil mluvčí ministerstva financí Radek Němeček.

Maďaři zaplatí 38 procent. Naopak Slováci nebo Poláci jsou na tom téměř nejlépe z celé Evropy, na daně jde 33 procent jejich příjmů. Lépe jsou na tom z Evropy už jen Irové a Švýcaři.

Daňové zatížení bude klesat

Podle plánů ministerstva bude daňové zatížení v roce 2006 jen o tři desetiny procenta vyšší než v roce 2001. A rok na to dokonce klesne pod úroveň z roku 2002.

"Pokles daně z příjmů podniků až na 24 procent v roce 2006, zkrácení odpisových dob, společné zdanění manželů a daňové bonusy na děti přispějí k nižšímu zdanění ekonomické aktivity," řekl Němeček.

MF tvrdí, že větší daňové zatížení tento rok je vyvoláno jen změnami v DPH a zvýšením spotřební daně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám