Hlavní obsah

Vláda schválila daňové úlevy rodinám s dětmi

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda chystá od ledna daňové úlevy pro rodiny s dětmi a firmy. Vyplývá to z návrhu novely zákona o daních z příjmů, který ve středu večer ministři schválili. Musí ale ještě projít parlamentem a zákon musí podepsat i prezident.

Foto: archiv sboru

Nyklband

Článek

Podle nového systému zdanění rodin s dětmi, který připravil šéf resortu financí Bohuslav Sobotka, má být zrušen daňový odpočet na děti a místo toho bude možné přímo snížit roční daň až o 6000 korun na každé vyživované dítě.

Kdo platí tak malou daň, že by toho nemohl plně využít, dostane od státu tzv. daňový bonus. Systém zvýhodní rodiny s nízkými a středními příjmy, naopak domácnosti s vysokými příjmy zaplatí o něco vyšší daň než nyní.

Společné zdanění manželů

Současně se zavede společné zdanění manželů, kteří mají děti. To spočívá v tom, že se jejich příjem sečte dohromady, rozdělí na dvě poloviny, čímž se i manžel s vyšším příjmem může dostat do nižší daňové sazby. Společné zdanění je tím výhodnější, čím je vyšší rozdíl v příjmech partnerů.

Nejvíce tak získají manželé, kdy jeden pracuje a má vysokou mzdu a druhý se doma stará o děti. Jestliže například jeden z manželů má průměrnou mzdu 16 000 korun a druhý nepracuje a mají dvě děti, při uplatnění slev a společného zdanění ušetří přes deset tisíc korun ročně.

Manželům, kteří mají průměrnou mzdu 16 000 korun hrubého a dvě děti, nový systém přinese zvýhodnění 3300 korun ročně. Manželé, kteří berou oba minimální mzdu 6700 korun hrubého a mají dvě děti, na novinkách získají přes 7000 korun ročně.

"Je to největší daňová úleva od roku 1993. Příští rok ušetří rodiny s dětmi na dani tři miliardy," sdělil nedávno Sobotka.

Zkrátí se odpisování

Ministr rovněž navrhuje úlevy pro firmy v podobě zrychlení odpisů. U první odpisové skupiny, kam patří i počítače a kancelářská technika, je navrženo zkrácení odpisování ze čtyř na tři roky. U druhé skupiny (např. nábytek a nákladní auta) se lhůta odpisování zkrátí ze šesti na čtyři roky a u třetí skupiny z dvanácti na deset let. Software se bude odepisovat tři roky místo čtyř let. Lhůty se nezmění např. u osobních aut.

Všechny zmíněné návrhy byly koaličně domluveny již na začátku letošního roku [celá zpráva] a mají i velkou šanci, že projdou ve Sněmovně.

Opoziční strany totiž vyslovily jen dílčí výhrady. "Jakékoli zmírnění daňové zátěže nebudeme blokovat," potvrdil Právu místopředseda rozpočtového výboru Martin Kocourek (ODS).

Související témata:

Související články

Koalice se shodla na pokračování reformy

Reforma veřejných financí bude pokračovat. Při nedělním jednání na zámku v Kolodějích se na tom shodli zástupci stran vládní koalice - ČSSD, KDU-ČSL a Unie...

Vláda se dohodla na cílech důchodové reformy

Vláda se ve středu shodla na hlavních cílech reformy důchodového systému a pověřila premiéra Vladimíra Špidlu, aby o konkrétní podobě nového systému výpočtu...

Výběr článků

Načítám