Hlavní obsah

Daewoo Avia končí s výrobou vlastních motorů

PRAHA

Výrobce nákladních vozů Daewoo Avia přestal montovat vlastní motory. Do automobilů bude dávat už jen motory britské firmy Cummings. Letňanská firma kvůli tomu propustí asi čtvrtinu ze stávajících 800 zaměstnanců.

Foto: Josef Zajíc

Pietní akt k 75. výročí prvního transportu ostravských Židů do Terezína. Události připomněla Dr. Milena Slaninová.

Článek

Motory, které Avia dosud vyráběla, byly podle mluvčího firmy Yong-Ki Choie poruchové a málo se prodávaly. Avia by teď navíc musela motory upravit, aby mohly plnit emisní limity, a to už by se jí nevyplatilo.

Letňanská automobilka vykázala letos v pololetí ztrátu 274 miliónů korun, což je o 24 miliónů méně než loni. Většinový vlastník, korejská Daewoo Motor, se již několik měsíců snaží dojednat vstup strategického investora, který by měl firmu zachránit. Už od července tvrdí, že jednání jsou v závěru. [celá zpráva]

Firma Daewoo vstoupila do Avie v roce 1995. Vláda si od ní slibovala, že zachrání neprosperující společnost. Situace ve firmě však byla poté ještě horší. Společnost je od roku 1999 trvale ve ztrátě, její kumulovaná ztráta dosahuje 4,3 miliard korun. Jen za dodávky pro nový model D dluží kolem 150 miliónů korun.

Od roku 2000 se už několikrát debatovalo o tom, že Daewoo z Avie odejde. Konglomerát totiž v roce 2001 zbankrotoval. Jeho hlavní část koupila o rok později americká společnost General Motors.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám