Hlavní obsah

CzechTourism: auditoři z ministerstva nám vyhrožovali

Novinky, alt
PRAHA

Slova jako "necháme vás zavřít" či "ministr si to s vámi vyřídí" prý padala od kontrolorů, kteří v říjnu prováděli audit v agentuře CzechTourism na adresu zaměstnanců. Kontrola navíc podle ředitele agentury Davida Gladiše byla plná nestandardních postupů. Stěžoval si na to u ministra pro místní rozvoj (MMR) Jiřího Paroubka. Ten výhružky popírá a na stížnost nereagoval, v pondělí ale zhodnotí výsledky kontroly.

Foto: Vojtěch Vlk
Článek

Napětí mezi novým šéfem resortu Jiřím Paroubkem a ředitelem agentury CzechTourism Davidem Gladišem, kterou ministerstvo pro místní rozvoj zřizuje, je už veřejným tajemstvím.

Gladiš v polovině října poslal Paroubkovi dopis, v němž si stěžuje na průběh říjnového auditu, který v agentuře provádělo MMR. Auditoři prý kladli nereálné požadavky. "Kontrola požadovala předložení nejméně 1000 dokladů o 6000 stranách, dále 11 podrobných přehledů. O předložení uvedených dokladů jsme byli požádáni písemně 19.10. ve 14:30 s tím, že mají být všechny předloženy 20. 10. v 9 hodin ráno," stěžuje si Gladiš. Podle něj je řada dokumentů na zahraničních pobočkách agentury a všechny je nešlo během několika hodin odevzdat. To bylo agentuře ze strany kontrolorů vyčteno.

"To kontroloři vzali na vědomí, chápou, že všechny dokumenty nelze odevzdat včas," řekl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj František Tlapák. S tím, že dokumenty si kontroloři vyzvedávali až do konce kontroly na konci října.

Výhružky pracovníkům

Kromě nereálných požadavků si Gladiš stěžoval i na to, že lidé, kteří audit prováděli, jeho podřízeným vyhrožovali slovy "necháme vás zavřít" nebo "ministr si to s vámi vyřídí." Na to Paroubek podle Tlapáka reagovat nebude, protože je to nesmysl.

Problémem je podle Gladiše i osoba kontrolora Vladimíra Fučíka. "Kontroly se účastní ing. Fučík, kterého považujeme za podjatou osobou podle zákona o státní kontrole. Ing. Fučík v tomto roce musel opustit pozici zahraničního zástupce a my v současné době prošetřujeme neúplné a neprůkazné vyúčtování finančních prostředků, které mu byly svěřeny," popisuje Gladiš. 

Vladimíra Fučíka propustil Paroubkův předchůdce Pavel Němec, protože byl podezřelý z toho, že se zapletl do kauzy nevýhodných smluv agentury z doby, kdy ministerstvu šéfoval Paroubkův stranický kolega Petr Lachnit, kterého policie v současnosti vyšetřuje v kauze nevýhodných pronájmů majetku ministerstva.

Třetí kontrola za tři měsíce

Ministerstvo pro místní rozvoj se v říjnu rozhodlo provést v agentuře audit, i přesto, že tu nedávno jeden skončil. "K říjnové kontrole nás vedlo několik oznámení, že tam není úplně všechno v pořádku," vysvětlil Novinkám mluvčí ministerstva pro místní rozvoj František Tlapák.

Gladiš také tvrdí, že podobný audit proběhl za tři měsíce v Czechtourismu třikrát. Rozsáhlou kontrolu dělal v agentuře za MMR už ministr Pavel Němec. Žádné nedostatky nezjistil. Pak CzechTourism kontroloval externí auditor Český a moravský účetní dvůr. Ten konstatoval, že v Czechtourismu jsou opravdu problémy. Některé faktury  nejsou dostatečně doloženy, lidé na zahraničních cestách si nechávali proplácet jídlo, i když v ceně hotelu byla snídaně. Celkově škodu vyčíslil na 20 tisíc korun. [celá zpráva]

Tlapák několik opakovaných kontrol v řadě připustil. Každá však podle něj byla zaměřena na něco jiného. Audit externí firmy byl zaměřen na dodržování účetní postupů, kdežto nynější audit na "konkrétní doklady, účty a faktury". O srpnové kontrole MMR nic neví, protože v té době na ministerstvu nepůsobil.

Otevřený úřad

CzechTourism se před několika týdny paradoxně přihlásil k programu Viva etika. Slíbil, že na svých stránkách bude zveřejňovat všechny smlouvy a faktury. "Do smluv nyní přidáváme dodatek, že druhá strana se zveřejněním souhlasí," řekl Novinkám Gladiš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám