Hlavní obsah

Mimořádná opatření. ČNB snížila úrokovou sazbu, nevylučuje měnové intervence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rada ČNB na mimořádném jednání s cílem mírnit dopady epidemie koronaviru snížila jednomyslně základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Rada také uvedla, že je připravena reagovat na případné nadměrné výkyvy kurzu koruny.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

ČNB chce těmito opatřeními zmírnit dopady situace způsobené epidemií koronaviru na české firmy, podnikatele a domácnosti. K mimořádnému jednání bankovní rady došlo v pondělí poté, co koruna oslabila až nad hranici 27 korun za euro.

Euro už je za víc než 27 korun

Koronavirus

„Bankovní rada současně vyjádřila svou připravenost úrokové sazby dále snížit, pokud si to ekonomický vývoj vyžádá,” uvedla centrální banka v prohlášení na svém webu.

„Vedle toho potvrdila připravenost České národní banky reagovat na případné nadměrné výkyvy kurzu koruny svými nástroji, a to v souladu s režimem řízeného plování měnového kurzu,” stojí také v prohlášení.

Důvěra v ČNB se vrátila na úroveň před intervencemi

Ekonomika

Podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila tímto dala ČNB najevo, že je připravená použít devizové rezervy proti spekulativním útokům proti koruně. V praxi by to fungovalo tak, že by banka ve velkém prodávala eura a nakupovala koruny, čímž by tlačila na posílení tuzemské měny.

Šlo by tedy o opačné intervence, než kterými ČNB v letech 2013 až 2017 bránila koruně posílit pod 27 korun. Tehdy naopak nakupovala eura, na intervence dala přes dva biliony korun.

Foto: Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

„ČNB má v tuto chvíli velké množství devizových rezerv (kolem 60 procent HDP) a má tak dostatek munice, aby mohla skokovému oslabení koruny delší období bránit,” řekl Novinkám ekonom ING Jakub Seidler.

Rada centrální banky se v pondělí také nezávazně vyslovila pro možnost odkladu splátek klientů komerčních bank, kteří se kvůli epidemii mohou dostat do finančních potíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám