Hlavní obsah

ČNB má určovat podmínky úvěru na bydlení, schválili poslanci

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) by mohla mít zákonnou pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Dosud může dávat bankám pouze doporučení, která nejsou právně závazná. Novelu zákona o ČNB ve středu schválila Sněmovna. Musí ji ještě schválit Senát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Část opozice změnu kritizovala a vyjadřovala obavy, že to pro klienty bank zhorší dostupnost hypoték. Změna by měla omezit možná rizika na finančním trhu, například nadměrné zadlužování domácností.

Rekordně drahé bydlení na Slovensku. Ceny vzrostly o 16 procent

Ekonomika

Poslanci zmírnili původní vládní návrh tak, že v případě manželů nebo registrovaných partnerů bude pro dosažení výhodnějších podmínek stačit, aby jen jeden z nich byl mladší 36 let. Pro schválení novely hlasovali poslanci ANO, ČSSD, SPD, KSČM a KDU-ČSL.

Schválená změna zákona také rozšíří možnosti obchodování ČNB na finančních trzích. Bude moci obchodovat s více subjekty a s více investičními nástroji. Sněmovna už toto rozšíření schválila loni, ale je časově omezené jen do konce letošního roku.

Reklama

Související články

ČNB nechala úrokové sazby beze změny

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek opět ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů,...

Banky už plánují obnovení výplaty dividend

Pandemie sice bankám srazila zisky, stále však jde o jedno z nejvýdělečnějších odvětví ekonomiky. Ve vedeních tuzemských bankovních domů se tak stále více...

Výběr článků

Načítám