Hlavní obsah

ČNB nechala úrokové sazby beze změny

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek opět ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta.

Foto: Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

I na předchozím měnovém jednání 17. prosince rada nechala úrokové sazby beze změny.

Naposledy sazby rada změnila loni 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta.

Předtím snížila rada úrokové sazby dvakrát v březnu. Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku.

Připravme se na horší časy. Ekonomika může klesat i příští rok, říká ČNB

Ekonomika

„My se v tuto chvíli domníváme, že zotavování tuzemské ekonomiky zrychlí koncem druhého čtvrtletí, což dá centrální bance dostatek času, aby přistoupila ke zvýšení sazeb v druhé polovině roku, patrně v listopadu nebo prosinci,” uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Dokážeme si také představit, že pokud centrální banka dojde k přesvědčení, že je možné měnové podmínky utáhnout, může zvýšit své sazby rovnou o 50 bazických bodů. Uvedený výhled je však stále zatížen nejistotami spojenými s pandemií koronaviru,” dodal.

Česká ekonomika se loni propadla nejvíce v historii

Ekonomika

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám