Hlavní obsah

Rekordně drahé bydlení na Slovensku. Ceny vzrostly o 16 procent

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byty na Slovensku jsou rekordně drahé. Tempo meziročního růstu jejich cen bylo v loňském roce nejvyšší za posledních 12 let. Vyplývá to z údajů slovenské centrální banky (NBS).

Foto: Profimedia.cz

Bratislava

Článek

Průměrná cena metru čtverečního v bytech a domech na Slovensku ve čtvrtém čtvrtletí dosáhla 1853 eur (48 180 korun). Oproti stejnému období předchozího roku byty zdražily o 16 procent.

Růst cen nemovitostí podle analytiků NBS ovlivňuje hlavně jejich nižší nabídka. I když bydlení na Slovensku zdražilo v době globálního propadu ekonomiky, podle ekonomů centrální banky pandemie realitní trh v zemi – s výjimkou několika týdnů během první uzávěry loni na jaře – zásadně neovlivnila.

Lidé si loni půjčili na bydlení o 35 miliard méně. Roli sehrálo zpřísnění pravidel

Ekonomika

Na dostupnost bydlení zřejmě bude mít dopad i očekávané zhoršení vývoje na trhu práce, který již poznamenala pandemie, a také předpokládaný pomalejší růst mezd.

Pravděpodobnost poklesu cen bydlení v blízké budoucnosti na Slovensku analytici označili za velmi nízkou. Upozornili také, že ze všech zemí EU má Slovensko nejvyšší průměrný počet osob na jednu domácnost a že prozatím nelze počítat s nasycením poptávky po bydlení.

Regionální rozdíly

V meziročním srovnání rostly ceny ve všech krajích, nejvíc v Košickém (38 procent) a Banskobystrickém (32,6 procenta).

V cenách bytů a domů přetrvávají na Slovensku značné regionální rozdíly. S odstupem nejdražší jsou byty a domy v Bratislavě a okolí, kde je v zemi i nejvyšší životní úroveň. Metr čtvereční tam vyjde na 2470 eur (64 tisíc korun), ve druhém nejdražším kraji, Košickém, vyjde metr zhruba o tisíc eur levněji (1434 eur).

Byty v Praze meziročně zdražily, nárůst cen ale zpomalil

Ekonomika

Ve srovnání s českou metropolí ale vychází bydlení v Bratislavě a okolí stále poměrně příznivě. V Praze byty v posledním čtvrtletí loňského roku podle developerů Trigema, Skanska a Central Group meziročně zdražily o 2,2 procenta na 107 877 korun za metr čtvereční.

V celém Česku rostly podle Eurostatu ceny bytů ve třetím čtvrtletí roku 2020 meziročně o 8,4 procenta. Data za poslední čtvrtletí zatím nejsou k dispozici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám