Hlavní obsah

Banky už plánují obnovení výplaty dividend

Právo, Jakub Svoboda

Pandemie sice bankám srazila zisky, stále však jde o jedno z nejvýdělečnějších odvětví ekonomiky. Ve vedeních tuzemských bankovních domů se tak stále více hovoří o obnovení výplaty dividend. Česká národní banka (ČNB) připouští, že jim alespoň částečnou výplatu podílů ze zisku při splnění určitých podmínek může povolit.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„ČNB postupuje v souladu s doporučením Evropské rady pro systémová rizika (ESRB) k dividendám. Ta prodlužuje horizont (omezení výplat dividend kvůli koronakrizi), zároveň však dává finančním institucím možnost realizovat částečnou výplatu dividend, pokud budou postupovat velmi obezřetně a výplata nepřekročí konzervativní limity stanovené orgánem dohledu,“ sdělila ve středu Právu mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Komerční bance klesl zisk na osm miliard

Ekonomika

ČNB podle ní bude návrhy jednotlivých institucí na výplatu dividend posuzovat individuálně. Bude přitom vyhodnocovat jejich kapitálovou vybavenost, rizikový profil či obchodní model. „Limity pro výplatu dividend bude centrální banka stanovovat vysoce konzervativně v souladu s doporučením ESRB,“ uvedla Fišerová. ČNB podle ní předpokládá, že banky začnou se svými návrhy na dividendy přicházet až poté, co budou mít zauditované výsledky za loňský rok.

KB loni vydělala přes osm miliard

To už avizovala Komerční banka (KB). Ve středu reportovala, že jí loni klesl čistý zisk o 45,3 % na 8,2 miliardy Kč. Její většinová majitelka, francouzská banka Société Générale (SG), přitom za loňský rok vykázala poprvé po více než 30 letech ztrátu, která činila 258 milionů eur (zhruba 6,6 miliardy Kč). Na vině byly podle SG kromě koronakrize i náklady na restrukturalizaci.

KB ve středu zdůraznila, že udržuje nadstandardní vybavenost kapitálem. „Kapitálová přiměřenost dosáhla 22,3 % před započtením zisku dosaženého v roce 2020. To je výrazně nad regulací požadovanou úrovní 16,2 %. Banka očekává, že diskuse s ČNB o návrhu dividendy začne na základě auditované účetní závěrky v březnu,“ uvedla KB v tiskové zprávě.

Z dalších velkých bank chce ČSOB svoji dividendovou politiku oznámit až poté, co ve čtvrtek zveřejní své loňské výsledky. „V otázce výplaty dividend budeme reflektovat doporučení regulátora (ČNB), stejně jako celkovou ekonomickou a pandemickou situaci,“ sdělil Právu Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny, jež výsledky loňského hospodaření rovněž dosud neoznámila.

Návrh od PPF na sjednocení s Air Bank je v zájmu naší banky, rozhodla Moneta

Ekonomika

Za loňské tři čtvrtletí klesl bankám a spořitelnám v ČR souhrnný čistý zisk meziročně o 31,7 miliardy na 38,63 miliardy korun, tedy o zhruba 45 procent. ČNB banky za to, že její doporučení nevyplácet dividendy dodržují, loni opakovaně pochválila.

V jiných odvětvích ekonomiky se dividendy loni vyplácely, ale podstatně méně než v předchozích letech. Od začátku loňského roku do konce září si zahraniční vlastníci tuzemských firem rozdělili ze svých zisků v Česku na dividendách zhruba 106 miliard korun. Odliv dividend tak podle předběžných údajů ČNB meziročně klesl téměř o 56 procent.

Skupina Raiffeisenbank International koupila Equa bank

Ekonomika

Z velkých firem loni vyplácela dividendy například společnost O2. Majoritním vlastníkem zhruba 80 procent akcií v O2 je skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, která sídlí v Nizozemsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám