Hlavní obsah

ČNB oznámila bankám limity pro výplatu dividend

Novinky, ČTK, bož

Česká národní banka oznámila tuzemským bankám rámec pro výplatu dividend ze zisků za rok 2019 a 2020. Informaci portálu Patria.cz ve čtvrtek potvrdila mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. ČNB podle ní v těchto dnech rozesílá úvěrovým institucím dopis ohledně dalšího postupu výplaty dividend.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Analytik Patria Finance Michal Křikava uvedl, že limity jsou měkčí než ty, které doporučuje Evropská centrální banka, ale hluboko pod potenciálem bank.

ČNB podle Patrie v první fázi stanovila rámec pro maximální dividendy na základě čtyř kritérií, uplatněna bude kapitálově nejméně náročná varianta. Ve druhé fázi posoudí ČNB na individuální bázi rizikový profil a obchodní model jednotlivých bank.

Akcie Erste Bank (matka České spořitelny), Komerčí banky a Monety se obchodují na pražské burze. To znamená, že si je může koupit úplně každý. Akcie KB se ve čtvrtek po 16. hodině obchodovaly za 684 korun za kus, Monety za 79,30 koruny za kus a Erste za 762 korun za kus.

Banky už plánují obnovení výplaty dividend

Ekonomika

Komerční banka by na základě omezujících limitů uvedeného rámce a kalkulace Patrie neměla vyplatit dividendu vyšší než 24 korun na akcii. Dividendový potenciál KB při robustní kapitálové přiměřenosti 22,3 procenta zůstává významně vyšší, upozornil Křikava.

ČNB zhoršila odhad vývoje veřejných financí

Ekonomika

Moneta Money Bank již dříve informovala investory o záměru navrhnout dividendu 7,6 koruny na akcii. Pokud by časová platnost uvedeného rámce ČNB pro výplatu dividend byla po celý rok 2021, pak by se podle Křikavy nepodařilo Monetě získat souhlas regulátora pro tento krok. Dividenda Monety v letošním roce by neměla přesáhnout tři koruny na akcii, odhadl.

„Je moc dobře, že ČNB po celkem dlouhé době představila aktualizovaná pravidla pro výplatu dividend. Trh na to docela čekal,” řekl analytik Capitalinked.com Radim Dohnal.

Důvodem poměrně restriktivních pravidel je poskytnutí jistoty vkladatelům, že kapitálová základna nebude erodována požadavky akcionářů. Měkčí kritéria ukazují na sebevědomí ČNB a výrazně lepší kondici lokálních bank proti bankám z eurozóny, podotkl Dohnal.

Reklama

Související články

Firmy brzdí. Odliv dividend klesl

Zahraniční vlastníci českých firem si od začátku roku do konce září rozdělili ze svých zisků v Česku na dividendách zhruba 106 miliard korun. Odliv dividend...

Výběr článků

Načítám