Hlavní obsah

Číně se Rusko hodí, obětovat se za něj ale rozhodně nehodlá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západními sankcemi stižené Rusko se nyní spoléhá především na ekonomickou pomoc Číny. Peking ale kvůli Moskvě nemíní zpřetrhat daleko důležitější vztahy s USA či EU.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čína nesouhlasí se sankcemi uvalenými na Rusko a obě země budou nadále „pokračovat v pravidelné obchodní spolupráci“, zdůraznila na konci února čínská diplomacie. Provincie Šan-tung včera oznámila, že ze Sibiře tento týden dorazilo 50 vagonů ječmene, Peking uvolnil restrikce na dovoz ruské pšenice (předtím omezené kvůli výskytu houbových chorob pšenice v částech Ruska).

Nemluvě o tom, že Rusko začátkem února s Čínou uzavřelo smlouvy o plynu a ropě za téměř 118 miliard dolarů (2,79 bilionu Kč). Čína si tím zaručuje dodávky ve chvíli, kdy globální ceny potravin a energií lámou rekordy, a Rusko zase jisté odbytiště v době, kdy Západ jeho firmám zavírá dveře.

Čína se hlásí jako zprostředkovatel jednání. Netají náklonnost k Rusku

Válka na Ukrajině

Pro Peking jsou však i přes vzájemné třenice nesrovnatelně důležitějšími partnery Spojené státy a EU. Stačí zmínit, že celkový objem obchodu mezi Čínou na jedné straně a USA a Unií na straně druhé je zhruba desetkrát větší než mezi Čínou a Ruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám