Hlavní obsah

Čína se hlásí jako zprostředkovatel jednání. Netají náklonnost k Rusku

Aktualizováno

Čína je připravena zprostředkovat jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, podle agentury AFP to dnes řekl čínský ministr zahraničí Wang I. Novinářům při zasedání čínského parlamentu také sdělil, že čínský Červený kříž chystá humanitární pomoc Ukrajině. Ministr zároveň zopakoval, že přátelství Pekingu s Moskvou je pevné.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank v Doněcku

Článek

Podle AFP Wang řekl, že Čína je připravena zprostředkovat jednání „v případě potřeby”. Podle agentury EFE uvedl, že Peking už v tomto směru učinil jisté kroky.

„Je třeba podpořit mír a dialog a Čína už v tomto směru jisté úsilí vyvinula. Uskutečnila se dvě kola jednání a očekáváme, že se bude konat třetí,” uvedl Wang podle EFE, aniž upřesnil, o jaká jednání šlo.

Skálopevné přátelství s Moskvou

Čína dosud neodsoudila ruský útok na Ukrajinu a vyhýbá se tomu, aby ho označila za „invazi”. Zároveň opakovaně vyzývá k jednáním.

Minulý týden Peking odsoudil západní sankce proti Rusku a několikrát také uvedl, že legitimní bezpečnostní obavy všech zemí by měly být brány vážně. Moskva útok na Ukrajinu zdůvodnila mimo jiné obavou z rozšiřování NATO a posilování jeho přítomnosti u svých hranic. Peking ale také zdůraznil, že podporuje zachování územní integrity všech zemí.

Moskva slíbila otevření humanitárních koridorů, některé vedou jen do Ruska

Evropa

Vztahy mezi Ruskem a Čínou se podle Wanga I vyznačují nezávislostí. „Rusko-čínské vztahy jsou založeny na zásadách nevázanosti a nekonfliktnosti a vyznačují se také tím, že nejsou namířeny proti třetím osobám. Jsme přesvědčeni, že naše vztahy jsou prosté vnějších zásahů nebo neshod vyvolaných jakoukoli třetí zemí,“ řekl šéf čínské diplomacie.

Poznamenal, že tyto principy jsou výsledkem lekcí, které si země vzaly z historie svých vztahů. Čínský ministr zahraničí zdůraznil, že Čína a Rusko se na mezinárodní scéně staví proti mentalitě studené války i proti konfrontaci založené na ideologii.

Rusko má ještě zhruba tři biliony v čínských dluhopisech

Válka na Ukrajině

Blízké vztahy mezi Čínou a Ruskem v době ukrajinské krize nevylučují možnost udržení strategického dialogu mezi Pekingem a Bruselem, řekl ministr.

„Čína potřebuje posílit strategické kontakty, vybudovat pragmatickou spolupráci s EU, <...> podniknout společně pozitivní kroky ve prospěch celého světa,“ odpověděl na otázku, zda úzká spolupráce mezi Moskvou a Pekingem neovlivní vztahy mezi Čínou a EU.

Spolupráce Číny s evropskými zeměmi je podle něj založena na vzájemně výhodném základě. „Naše spolupráce s Evropskou unií není namířena proti třetím zemím,“ uvedl.

Wang I tvrdí, že čínsko-evropské a čínsko-ruské vztahy jsou „dva nesouvisející problémy“.

Reklama

Výběr článků

Načítám