Hlavní obsah

Čína představila vlak maglev dosahující rychlosti 600 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína představila nový vlak s technologií magnetické levitace, který vyvine rychlost až 600 kilometrů v hodině. Uvedla to státní média, podle kterých je tento vlak plně vyvinutý a vyrobený v Číně a je nejrychlejším dopravním prostředkem pro pozemní přepravu na světě. Problém je, že v Číně pro tyto vlaky nejsou tratě, kde by rychlosti mohly plně využít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína představila vlak maglev dosahující rychlosti 600 km/h Video: Reuters

 
Článek

Takzvaný maglev, jak se vlakům na principu magnetické levitace zkráceně říká, využívá elektromagnetické síly. Nadnáší se tak těsně nad tratí, ale kolejnic se nedotýká.

Čína využívá tuto technologii v omezeném měřítku téměř 20 let. Šanghaj má pro maglev krátkou trať, která vede z jednoho místního letiště do města. V zemi ale zatím nejsou žádné tratě pro maglev mezi městy nebo provinciemi, na kterých by se dala dobře využít vyšší rychlost.

Některá města jako Šanghaj a Čcheng-tu začala provádět průzkum pro výstavbu takové tratě.

České dráhy si objednaly nové vlaky, mohou jet až 230 km/h

Ekonomika

Při rychlosti 600 kilometrů v hodině by cesta vlakem z Pekingu do Šanghaje trvala jen 2,5 hodiny, uvedla agentura Reuters. V současnosti tato cesta letadlem trvá tři hodiny a vysokorychlostním vlakem 5,5 hodiny.

Řada zemí od Japonska po Německo se také snaží vytvořit síť vlaků na principu magnetické levitace. Překážkou rychlého rozvoje jsou však vysoké náklady a to, že tratě nejsou kompatibilní se současnou kolejovou infrastrukturou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám