Hlavní obsah

Čína chce uplatňovat systém sociálního kreditu i na zahraniční firmy

Novinky, bož

Zahraniční společnosti podnikající v Číně by se měly připravit, že jim hrozí tvrdší postihy v rámci systému sociálního kreditu. Podle listu Financial Times na to upozorňuje Obchodní komora EU v Číně. Systém, který by se měl naplno rozjet příští rok, hodnotí, zda se jedinec nebo subjekt chová, jak má. Hříšník se dostane na černou listinu a hrozí mu různé postihy.

Foto: Jason Lee, Reuters

Státní znak Čínské lidové republiky v pekingském muzeu.

Článek

„Systém firemního sociálního kreditu může být pro jednotlivé firmy otázkou života či smrti,“ uvedl šéf obchodní komory Jörg Wuttke. „Drtivý nedostatek přípravy ze strany evropské obchodní komunity je silně znepokojivý,“ dodal.

V rámci systému čínské úřady – například finanční nebo celní správa – bodují jednotlivé společnosti podle toho, nakolik se jim daří dodržovat jednotlivé regulace. Jednotliví regulátoři pak mezi sebou sdílí černou listinu firem, které porušily pravidla.

Firmám na černé listině hrozí pokuty, cílené kontroly, zamítnutí vládních povolení nebo vyloučení z veřejných zakázek.

Problém s léčivy? Nesmíte obchodovat s akciemi

Systém už zčásti funguje. Teď se Peking chystá sloučit všechny informace do jedné databáze, která by měla fungovat již příští rok, kdy by se měl systém rozjet naplno.

Podle vládních dokumentů jednotliví regulátoři sestavují hodnocení firem, jak si stojí v dodržování zhruba tří stovek jednotlivých pravidel.

Ta se týkají širokého spektra oblastí od bezpečnosti práce po elektronické obchodování. Například firmě, která dostane špatné hodnocení od regulátora léčiv, může následně finanční regulátor zamítnout registraci pro obchodování s akciemi.

Kredit sníží i nespolehlivý partner či politika

V některých případech by zahraniční společnosti mohly být potrestány za chyby místního dodavatele. Minimálně v jednom případě úřady firmu upozornily, že hodnocení jejího obchodního partnera se odrazí i v jejím vlastním hodnocení.

Podle Wuttkeho zavedením nového systému Peking získá páku na podniky, které nedodržují čínský postoj k politicky citlivým tématům.

Čínský systém sociálního kreditu
Systém sociálního kreditu je postupně zaváděný systém hodnocení obyvatel, ale i firem. V rámci systému se hodnotí nejrůznější aspekty chování občanů. Snížit kredit může například kouření ve vlaku, jízda načerno, neplacení dluhů, odmítnutí vojenské služby nebo šíření „nevhodného obsahu“ na sociálních sítích. V tuto chvíli funguje v testovacím provozu, plné spuštění se plánuje v roce 2020.Podle čínských úřadů byl k začátku roku 2019 na základě sociálního kreditu 17,5 milionu lidí zakázán nákup letenky a 5,5 milionu osob nákup jízdenky na vlak.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám