Hlavní obsah

Trump zvýší cla na čínský dovoz. Jsme ochotni jednat, reaguje Peking

Novinky, bož

Spojené státy zvýší cla na čínský dovoz v objemu 250 miliard dolarů (5,81 bilionu korun) ročně z 25 na 30 procent. Další cla, která vejdou v platnost od 1. září, navíc budou ve výši 15 procent místo původně plánovaných 10 procent. Americký prezident Donald Trump to oznámil na Twitteru v reakci na další vlnu čínských cel na americký dovoz. Peking v pondělí vzkázal, že je ochoten jednat.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Investory znepokojuje také eskalace obchodní války mezi USA a Čínou

Článek

Čína v pátek v reakci na novou vlnu amerických cel, jež vejdou v platnost v 1. září a 15. prosince, oznámila další cla na americký dovoz v objemu 75 miliard amerických dolarů ročně (1,75 bilionu korun) ve výši 5 až 15 procent.

„Čína neměla zavádět nová cla na dovoz z USA v objemu 75 miliard dolarů,” napsal Trump. „Od 1. října zboží a produkty v objemu 250 miliard dolarů z Číny, které momentálně daníme 25 procenty, budeme danit 30 procenty,” dodal.

Jde o cla, která vešla v platnost 24. září 2018. Týkají se například živých i mražených ryb, kabelek nebo různých ocelových produktů. Již jednou byla zvýšena z 10 na 25 procent.

„Dále zbývající zboží a produkty v objemu 300 miliard dolarů, které měly být od 1. září daněny deseti procenty, budou daněny 15 procenty,” uzavřel prezident.

Čínský vicepremiér Liou Chje v pondělí řekl, že Peking je ochoten řešit obchodní spor klidným jednáním a nechce další eskalaci napětí.

Trump podle agentury Reuters potvrdil, že zástupci Pekingu kontaktovali jeho administrativu a jednání začne co nevidět.

Obchodní válka trvá od března 2018

Americký prezident nedávno oznámil nová americká cla, která se budou týkat čínského dovozu v ročním objemu 300 miliard dolarů (6,985 bilionu korun). Původně měla platit od prvního září, později část z nich odložil na 15. prosince.

Obchodní válka mezi USA a Čínou trvá již od března 2018. Tehdy Trump podepsal první dekret o dovozních clech na čínský dovoz v ročním objemu zhruba 50 miliard dolarů (1,16 bilionu korun). Od té doby na sebe obě země vzájemně uvalují nová cla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám