Hlavní obsah

Chevron se neomluvil za způsobené škody, zaplatí o deset miliard víc

Quito

Americký ropný gigant Chevron vyfasoval nově u ekvádorského odvolacího soudu pokutu za způsobené ekologické škody ve výši 18 miliard dolarů (asi 355 miliard korun). Chevron původně dostal loni pokutu 8,6 miliardy dolarů, proti rozsudku se ale odvolal. Uvedla to agentura Reuters s tím, že vyšší pokuta je kvůli tomu, že se firma odmítla za škody omluvit, jak jí první rozsudek nařizoval.

Foto: Profimedia.cz

Sudy s jedovatým odpadem v Ekvádoru

Článek

Pokuta se vztahuje na ekologické škody, které v ekvádorské Amazonii způsobila v letech 1964 až 1990 ropná společnost Texaco. Tu Chevron koupil v roce 2001. Texaco podle soudu odpadními produkty z těžby ropy zamořila prales a způsobila onemocnění a úmrtí řady tamních indiánů, jak připomíná agentura Reuters.

Chevron už loni u soudu tvrdil, že rozhodnutí soudu odporuje vědeckým důkazům. Podle americké firmy Texaco pozůstatky své ropné těžby odstranilo, jak připomíná BBC.

O své se hlásí i Brazílie

Americká firma čelí žalobám za ekologické škody také v Brazílii. Tamní úřady jí udělily už několik pokut v celkové výši přes 30 miliónů dolarů za listopadový ropný únik z těžební plošiny v Atlantiku.

Brazílie se navíc u soudu domáhá náhrady způsobených škod a po Chevronu a firmě Transocean, od níž si Chevron pronajal těžební plošinu, požaduje 10,6 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám