Hlavní obsah

Českým dráhám stoupl zisk, od státu inkasovaly miliardy

Novinky, bož

České dráhy za loňský rok vykázaly zisk 1,3 miliardy, což je meziročně o 100 milionů více. Vyplynulo to z hospodářských výsledků, které zveřejnily ve středu. České dráhy provozují zhruba 90 procent osobní železniční přepravy v zemi. Stát a kraje si u nich ročně objednávají dopravu za zhruba 14 miliard korun.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Našimi vlaky loni cestovalo více než 182 milionů zákazníků. Rostla průměrná přepravní vzdálenost i obsazenost vlaků. Více než desetiprocentní růst výnosů jsme zaznamenali zejména na klíčových dálkových linkách a v příměstských vlacích v okolí velkých aglomerací,“ uvedl generální ředitel drah Václav Nebeský.

Počet přepravených cestujících vzrostl meziročně o 2,9 milionu, respektive 1,6 procenta. Průměrná přepravní vzdálenost stoupla o 3,9 procenta na 47,7 kilometru.

České dráhy jednají o odkupu Leo Expressu

Ekonomika

V oblasti osobní přepravy dráhy dosáhly zisku 58 milionů korun, v nákladní dopravě šlo o 608 milionů.

Dopravce se nicméně obává dopadů epidemie nemoci covid-19 na letošní hospodářské výsledky „Několikatýdenní výpadek tržeb v důsledku opatření proti šíření covid-19 představuje negativní dopad do našich příjmů v řádu miliard korun, děláme však maximum pro to, aby se nepromítl do snížení počtu provozního personálu ani do modernizace vozidel,“ dodal Nebeský.

Reklama

Související články

Bistrovozy ČD jsou jen pro rychlé jedlíky

Mezi oceňované služby Českých drah (ČD) patří možnost občerstvení. Denně ho nabízejí už ve 352 vlacích. V některých z nich nechybějí ani vozy první třídy...

Leo Express omezí spoje až o 75 procent

Soukromý dopravce Leo Express omezí své vnitrostátní vlakové i autobusové spoje o 75 procent až do 23. března. Částečná omezení budou nejspíše trvat až do 7....

Výběr článků

Načítám