Hlavní obsah

Česko mohlo za Unipetrol získat o pět miliard více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Česká republika přišla při prodeji Unipetrolu o zhruba 5,3 miliardy korun. Plyne to ze zprávy, kterou zveřejnila vyšetřovací komise polského parlamentu. Ta se zabývá kauzou PKN Orlen, který Unipetrol koupil za 13,05 miliardy korun. Podle komise česká vláda vyšší nabídku úmyslně odmítla. České ministerstvo financí to popírá.

Článek

Materiál má k dispozici agentura ČTK. Z něj přímo plyne, že kabinet vyšší nabídku odmítl po nátlaku firmy Agrofert a jejího majitele Andreje Babiše.

"Vliv Agrofertu musel být obrovský, když dokázal přimět českou vládu k tomu, aby odmítla nabídku, která byla o 40 procent vyšší než nabídka PKN Orlen," uvádí se ve zprávě.

Agrofert se s PKN před privatizací Unipetrolu dohodl, že pokud Poláci firmu od ČR opravdu získají, prodají mu podíly v pěti chemických firmách. Jejich cena byla podhodnocena asi o 200 miliónů eur. V souvislosti s tím se objevily spekulace, zda se Agrofert nesnažil přesvědčit české politiky, aby Unipetrol prodali právě PKN, i když jeho nabídka nebyla nejvýhodnější.

Zpráva připomíná, že suma, o kterou by PKN prodeje podílů Agrofertu přišel odpovídá zhruba oné sumě, o kterou se Unipetrol mohl zájemci prodražit.

"Poradci vedení polského koncernu neskrývali, že smlouva je nutná k vítězství ve výběrovém řízení na akcie Unipetrolu, které vypsala česká vláda," tvrdí vyšetřovací komise. Poukazuje přitom především na údajně skvělé vztahy, které Babiš v Praze má, především s bývalým premiérem Stanislavem Grossem. 

Nynějšímu vedení smlouvy vadí

V PKN se ale změnilo vedení, tomu současnému už se smlouvy s Agrofertem nelíbí a chce od nich odstoupit. Pokuta je vyjde stále levněji než to, co by na prodeji podílů prodělali.

Kromě PKN Orlenu se o Unipetrol ucházela například kazašská KazMunaiGaz. Ze soutěže byla vyřazena kvůli "strategickým důvodům". Kazaši nabízeli v soutěži za Unipetrol nejvíce, přes 16 miliard korun.

Zpráva polské komise má celkem asi 145 stran, Unipetrolu se týkají dvě.

Babiš podobné závěry pokládá za nesmysl. Výsledky zprávy odmítá i Ministerstvo financí. "Ministerstvo financí odmítá jako mylné, a pokud jde o číselné údaje zmatené, závěry vyšetřovací komise polského parlamentu. Privatizace Unipetrolu proběhla transparentně a jediným kritériem byla nabídnutá cena," sdělil Novinkám Radek Němeček z ministerstva financí. Podle něj není pravda, že by česká vláda mohla inkasovat více, než nabídla PKN.

PKN Orlen zaplatil za dvoutřetinový podíl v Unipetrolu 13,05 miliardy korun, doplatit musí ještě 1,5 miliardy, o něž vzrostla ceny firmy od doby, kdy se o prodeji rozhodovalo do doby, kdy k němu skutečně došlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám