Hlavní obsah

České firmy obchody na Ukrajině zatím neutlumují

České firmy podle státní agentury CzechTrade zatím své obchody na Ukrajině z důvodu tamní krize neutlumují. Situace na trhu je stále standardní, agentura nemá žádné informace, že by byly zrušené nebo zpožděné dodávky do země. Na místě je ovšem zvýšená obezřetnost.

Foto: Andriy Dubchak, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na checkpointu v Mariupolu nedaleko proruských separatistů

Článek

Firmy by měly objednávky dodávat až po obdržení platby a při uzavírání nových smluv by měly s právníky detailně probrat body týkající se mimořádných okolností. Sdělila to ředitelka zahraniční kanceláře CzechTrade na Ukrajině Oksana Antonenko. Místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk uvedl, že jakékoliv politické hrozby vždy negativně ovlivňují obchodování.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a také v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit.

Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Moskva požaduje, aby se NATO zavázalo nepřijmout Ukrajinu za členský stát Aliance. Západ naopak trvá na politice otevřených dveří NATO.

Ministerstvo zahraničí svolává krizový štáb kvůli Ukrajině

Domácí

Na Ukrajině je aktuálně podle Antonenko situace klidná, nelze ale předpovídat další vývoj. "Nálada ve společnosti je běžná a nic nenasvědčuje tomu, že by se obyvatelstvo připravovalo k mimořádné situaci. Nejsou fronty v supermarketech, regály jsou naplněné stejným sortimentem, ceny benzinu nevyrostly, na letištích se nezvětšil počet cestujících," uvedla.

Na ukrajinském trhu pravidelně podle CzechTrade obchoduje zhruba 250 českých firem, většina své aktivity uskutečňuje přes tamního zástupce nebo dovozce, přičemž asi 30 podniků v zemi založilo pobočku nebo společnost s ukrajinským partnerem.

"České firmy na Ukrajinu od roku 2018 pravidelně dovážejí zboží v hodnotě 30 až 33 miliard korun, přibližně 60 procent tvoří stroje a dopravní prostředky," uvedl Daněk. Ve stejném období dovoz z Ukrajiny činil kolem 27 miliard korun, za loňský rok ho Asociace exportérů odhaduje na zhruba 40 miliard korun. Železná ruda tvoří podle Daňka asi 50 procent importu.

Reklama

Výběr článků

Načítám