Hlavní obsah

České firmy letos stráví 223 hodin jenom papírováním

Novinky, Bohumír Žídek

Průměrná malá firma stráví v Česku papírováním 223 hodin za rok. Spočítal to český Liberální institut ve spolupráci se slovenským Institutem ekonomických a společenských analýz (INESS) v rámci takzvaného indexu byrokracie. Doba strávená povinným papírováním se ale oproti loňsku o tři hodiny snížila.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index byrokracie dle jednotlivých částí.

Článek

Index byrokracie sleduje všechny povinnosti a požadavky úřadů, které musí za rok splnit typická menší česká firma. Do byrokratické činnosti se v rámci indexu přitom nezapočítávají činnosti, jež by firma vykonávala, i kdyby k tomu neměla zákonnou povinnost – například účetnictví.

V Česku byrokracie firmě při osmihodinové pracovní době zabere za rok 5,6 pracovního týdne jednoho zaměstnance.

„V době hospodářského růstu jsme nad tím mohli mávnout rukou. Ale teď, v horších časech ekonomického poklesu a velmi nejisté budoucnosti, kdy firmy musí obracet každou korunu, by jim přišlo vhod, aby jim zaměstnanec na šest týdnů nevypadl z produktivní činnosti jenom kvůli vrtochům státu,“ řekl k tomu ředitel Liberálního institutu Martin Pánek s tím, že nejlepší by bylo, pokud by vláda přikročila k „odvážnému“ odbyrokratizování ekonomiky.

Malá firma stráví papírováním 226 hodin ročně

Ekonomika

Pokles o tři hodiny letos nastal v kolonce změny v legislativě. Zatímco loni firmám zabraly sedm hodin, letos to byly čtyři hodiny. „V zásadních kategoriích administrace zaměstnanců a provozu nedošlo k významným změnám,“ doplnil Pavel Peterka, analytik Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), který má index byrokracie v Liberálním institutu na starosti.

„Veřejná správa reflektovala ve svých rozhodnutích negativní vliv pandemie na živobytí podnikatelů a kývla tak například na odklad třetí a čtvrté vlny EET, jejíž plánované zavedení v roce 2020 by pro podnikatele jistě znamenalo zvýšení byrokratické zátěže,“ připomněl dále Peterka.

V ostatních oblastech, které index sleduje, se situace nezměnila. I nadále tak průměrná malá firma v Česku potřebuje 89 hodin na úřední administrativu související se zaměstnanci a 118 hodin na administrativu související s provozem.

Žebříček ekonomické svobody: Česko kleslo na 25. místo, i když získalo více bodů

Ekonomika

Index se letos měřil v šesti státech. Nejvíce byrokracie zatěžuje španělské firmy, které na splnění povinností potřebují 369 hodin. Následuje Itálie, kde firmy na papírování vynakládají 312 hodin v roce. Hůře než Česko na tom je ještě Litva, kde malým firmám splnění úředních povinností zabere 271 hodin.

Naopak lépe než Česko jsou na tom Slovensko (217 hodin) a Severní Makedonie (153 hodin).

Výsledky pro Českou republiku Liberální institut letos zveřejňuje již počtvrté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám