Hlavní obsah

NKÚ státu naložil zaslouženě, míní analytici

Novinky, bož

Vláda podnikatelům halasně sejme jedno břímě, aby jim následně naložila dvakrát tolik. Byrokratická zátěž podnikatelů je u nás jedna z největších v Evropě. Uvedli to analytici oslovení Novinkami, souzní s kritikou Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Upozornili, že za pomalou digitalizaci nás kritizuje i OSN.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Úřad vlády ČR

Článek

NKÚ státu vyčítá vysokou byrokratickou zátěž podnikatelů, která spíš roste, než aby se snižovala. „Vláda podnikatelům halasně sejme jedno břímě, ale naloží jim dvakrát tolik,“ glosuje situaci pro Novinky ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Takže ano, máme evidenci tržeb, a to elektronickou, ale máme také kontrolní hlášení. Vyplňovat se do něj musí i titěrné sumy, tisícikorunové fakturované částky, takže se nelze divit, že celkově se situace nezlepšuje,“ připomněl Kovanda.

Aby firmy splnily daňové povinnosti, potřebují podle NKÚ o 40 procent více času, než je průměr zemí EU a Evropského sdružení volného obchodu. Jde o celých 230 hodin. Například kontrolní hlášení zatížení ještě zvýšilo. I když je elektronické, doba pro administraci povinností plátců DPH v jeho důsledku narostla o 14 hodin.

Problematikou byrokratického zatížení podnikatelů se v Česku již druhým rokem zabývá takzvaný index byrokracie Liberálního institutu a INESS. Po celou dobu se na projektu podílí analytik Pavel Peterka Centra ekonomických a tržních analýz (CETA).

„To, že platba daní trvá 230 hodin, je naprosto absurdní. Hůře na tom jsou už jen Bulhaři, někteří jižané a ostatní země Visegrádské čtyřky. Stovky hodin práce, které spolkne placení daní a vyhovění mnoha dalším požadavkům veřejné správy, jsou nepříjemností pro velké firmy,“ uvedl Peterka pro Novinky.

„Pro malé firmy, které jsou páteří české ekonomiky, jsou pak mnohdy likvidační. Majitel malého podniku pak místo podnikání vyplňuje papíry pro úředníky, kterých kvapem přibývá. Takové prostředí nelze rozhodně považovat za zdravé a vhodné pro rozvoj podnikání, které je pro blahobyt každé země klíčové,“ dodal.

Babiš si kritiku nefungujícího státu bere osobně

Kritika státu ze strany NKÚ se nelíbí premiérovi Andreji Babišovi. Novinkám nejprve řekl, že šéf úřadu Miloslav Kala nemá patent na rozum a měl by se vrátit do ČSSD, jejímž členem byl v minulosti.

„Ať si počítá ta čísla a nekritizuje vládu,“ dodal pak Babiš pro ČT.

„Nerozumím tomu, proč to bere tak osobně,“ řekl k tomu Kovanda. „Navíc nejde jen o stanovisko NKÚ, například ve věci e-governmentu se jedná o studii OSN. Ale možná, že proti České republice vede OSN také nějakou kampaň, těžko říci,“ usmívá se.

S digitalizací a reformou penzí by se důchodcům mohly přidat tisícovky

Podle NKÚ stát selhává i v oblasti digitalizace, kam investuje výrazné prostředky. Bezvýsledně. „S digitalizací jsme na tom mizerně. O e-governmentu se u nás pořád dokola pořádají konference, kterými se ovšem hlavně jen ‚dojí‘ německé nadace, ale skutek utek',“ míní Kovanda.

Jak připomněl, s budováním e-governmentu jsou na tom podle loňské studie OSN v celé EU hůře než Česko už jen Chorvatsko, Lotyšsko a Rumunsko.

„Dokonce už i Slováci nás předběhli. U nás se vláda zmůže prakticky jen na přidávání důchodcům. Nic proti, ale pokud se dobře zvládl e-government a provedla důchodová reforma, bude moci penzistům přidávat nikoli po stovkách, ale po tísícikorunách,“ uzavřel Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám