Hlavní obsah

České ekonomice se má dařit lépe, odhad růstu v EU Komise zhoršila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Růst ekonomiky Evropské unie bude proti odhadům z loňského podzimu letos pomalejší, hlavně kvůli vysoké inflaci a nedostatku některých zdrojů. Ve čtvrtek to uvedla Evropská komise (EK). Ta nyní očekává růst HDP sedmadvacítky unijních zemí o čtyři procenta, což je o tři desetiny bodu méně, než předpovídala na podzim. České ekonomice ovšem EU předpovídá rychlejší růst než loni.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Letošní růst hrubého domácího produktu (HDP) v Česku odhaduje na 4,4 procenta. Loni podle Komise české hospodářství vzrostlo o 3,3 procenta.

Na příští rok Brusel očekává růst české ekonomiky o 3,9 procenta. To je stejně jako letos nad odhadovaným průměrem celé evropské sedmadvacítky.

Dražší energie, potraviny i služby. Inflace v eurozóně už přesáhla pět procent

Ekonomika

V celé EU se proti minulé předpovědi výrazně déle udrží vysoká inflace, jejíž celoroční průměrná hodnota by letos podle Komise měla dosáhnout 3,9 procenta. Na podzim EK počítala s růstem o 2,5 procenta.

K dlouhodobému cíli dvou procent by se měla inflace dostat až v příštím roce. Komise však nevylučuje, že by růst cen mohl překročit očekávané hodnoty, pokud výrobci promítnou zvýšení svých nákladů do konečných cen více, než Komise nyní očekává.

Vloni podle Komise hospodářský růst zemí EU dosáhl 5,3 procenta, když v posledním čtvrtletí citelně zpomalil na 0,4 procenta z původně odhadovaných 2,2 procenta. V příštím roce by měla ekonomika EU vykázat růst o 2,8 procenta.

Bankovní asociace zhoršila odhad růstu ekonomiky, inflaci očekává nad sedmi procenty

Ekonomika

Vedle vysokých cen a nedostatků v dodávkách například polovodičů je podle Komise za letošním zpomalením růstu i rychlé šíření covidové varianty omikron. Ta zvláště v přelomových měsících roku ovlivnila provoz řady odvětví.

Geopolitické napětí na východě 

"S tím, jak by mělo působení těchto nepříznivých vlivů postupně opadávat, očekáváme, že růst nabere na tempu již na jaře. Cenové tlaky zřejmě zůstanou vysoké do léta, po němž odhadujeme pokles inflace spojený se zmírněním růstu cen energií a zlepšeným zásobováním. Nejistota a rizika ovšem zůstanou vysoké," prohlásil dnes eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.

Za riziko, které může odhadovaný růst negativně ovlivnit, považuje Komise také "geopolitické napětí ve východní Evropě", které hrozí omezením dodávek plynu z Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám